Ανησυχία σε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση προκαλεί η θέση της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ότι το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς θα τελειώσει το 2022.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Γκοτσόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα φιλοξενίας για 12ο χιλιάδες παιδιά.

Οπως είπε, σκοπός είναι να παρουσιάσει προτάσεις και λύσεις στην κεντρική διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση, ώστε το πρόγραμμα να μπορέσει να συνεχιστεί όταν θα έχει σταματήσει η κοινοτική χρηματοδότηση.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 120.000 οικογένειες που ωφελούνταν από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αν δεν βρεθεί λύση είναι κυριολεκτικά στον αέρα μετά το 2020.

Ο κ. Γκοτσόπουλους αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκινάει η Εταιρεία για τη συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», υπογραμμίζοντας ότι σκοπός είναι να παρουσιάσει προτάσεις και λύσεις στην κεντρική διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση, ώστε το πρόγραμμα να μπορέσει να συνεχιστεί όταν θα έχει σταματήσει η κοινοτική χρηματοδότηση.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, που συμμετείχε, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπήρξε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Στη συνέχεια έκανε λόγο για τις προτεραιότητες του υπουργείου τονίζοντας ότι έχει ξεκινήσει ήδη ο «Κλεισθένης 2». Ο κ. Πουλάκης δήλωσε ότι στον «Κλεισθένη 2» ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα διοίκησης ξεκινώντας από την Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και ζήτησε την βοήθεια της ΕΕΤΑΑ για αυτό το έργο.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, στην ομιλία του, αφού υπογράμμισε την καλή συνεργασία που υπήρξε με τα συναρμόδια υπουργεία, την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ, το ΤΕΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τόνισε ότι οι στόχοι της εταιρίας που είχαν τεθεί την άνοιξη του 2016 σήμερα έχουν επιτευχθεί στο 90%. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ΕΕΤΤΑ από ελλειμματική, φέτος θα παρουσιάσει πλεόνασμα γεγονός που δείχνει την αναπτυξιακή της τροχιά.