Σκληρό πόκερ σε ένα άγριο παιχνίδι τζόγου, έχει στηθεί τις τελευταίες ώρες στην ΠΓΔΜ κατά κύριο λόγο. Οι καταγγελίες για απειλές, χρηματισμούς, πιέσεις για να ψηφίσουν «υπέρ» ή «κατά» βουλευτές, έχουν δημιουργήσει κλίμα δυσπιστίας.

Στην ΠΓΔΜ τα νεύρα είναι τεντωμένα μετά τα –ίσως προβοκατόρικα- δημοσιεύματα για εξέρευση από τον Ζάεφ των 80 ψήφων που χρειάζεται. Το δημοσίευμα διαψεύσηκε αλλά έχει δημιουργηθεί σοβαρές αναταράξεις που επηρεάζουν και την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί η αναγκαία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, Παράλληλα, δηλώνει πεπεισμένος ότι θα βρεθεί τελικά η αναγκαία «Θα κάνουμε το παν για συμφωνία στο Κοινοβούλιο», τόνισε, «οι βουλευτές μας συνομιλούν με την αντιπολίτευση συμμετέχω κι εγώ όπως και ορισμένοι από τους υπουργούς μου. Η πορεία των συνομιλιών μου δίνει ελπίδα, ότι εντός αυτής ή της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Εάν δεν είχα ελπίδα θα βρισκόμασταν από καιρό καθοδόν σε νέες εκλογές επειδή δεν διαθέτουμε πολύ χρόνο. Εάν ψηφίσουμε νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει αν γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου για να μπορούν να έχουν χρόνο οι Έλληνες να υλοποιήσουν το δικό τους τμήμα των συμφωνιών πριν τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές».

Στις κάλπες

Την προσφυγή στις κάλπες θεωρεί όμως ο Ζάεφ ως το ύστατο μέσο. «Είμαι αισιόδοξος ότι μια ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση στο υπάρχον Κοινοβούλιο θα οδηγήσει σε συμφωνία».

Ο γερμανός δημοσιογράφος επανέρχεται στο ενδεχόμενο η μελλοντική κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμφωνία για το όνομα παρά τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που είχε αναφέρει ο Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα κι όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. «Νέα αλλαγή ονομασίας δεν πρόκειται να γίνει διότι η Ελλάδα διαθέτει και μελλοντικά όλα τα εργαλεία για να μας σταματήσει από ένα τέτοιο βήμα κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ που θα κρατήσει πολλά χρόνια». Και όταν η ΠΓΔΜ γίνει μέλος του ΝΑΤΟ; «Αποκλείω ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί πλειοψηφία των δυο τρίτων στη Βουλή, εξάλλου καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τολμήσει κάτι τέτοιο».

Οι καταγγελίες για τους απειλές ανάγκασαν το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ και ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει αναφορές πως βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι θέλουν να στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών δέχονται απειλές για την ζωή τους. «Κανείς στη «Μακεδονία» δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνει απειλές εναντίον άλλων πολιτών και βουλευτών. Οι βουλευτές θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν την συνταγματική υποχρέωση τους, να εκπροσωπήσουν τους πολίτες και να αποφασίσουν ελεύθερα στο όνομα τους» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Όλιβερ Σπασόφσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο BalkanInsight.

Απειλές

Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι απειλές είναι κάποιες φορές δημόσιες και άλλοτε ιδιωτικές μέσω των κοινωνικών δικτύων. Το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον ίδιο, θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει απειλές και πιθανή παρεμπόδιση της δουλειάς των βουλευτών.

Παρόλο που κανένας από τους 48 βουλευτές του VMRO-DPMNE δεν έκανε λόγο δημοσίως για τέτοιες απειλές, ένα μέλος του κόμματος δήλωσε στο πρακτορείο, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι έχει δει ορισμένα από τα απειλητικά μηνύματα που φθάνουν στους βουλευτές του VMRO.

«Τα μηνύματα όχι μόνο απειλούν τη ζωή των βουλευτών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρουν και τις οικογένειές τους.Έχουν σταλεί από άγνωστους αριθμούς, οπότε δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ποιος θα μπορούσε να είναι πίσω τους» ανέφερε η πηγή στο BIRN.

Η ίδια πηγή δήλωσε, ακόμη, ότι οι απειλές απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε βουλευτές οι οποίοι είναι «ύποπτοι» να μην υπακούσουν τη γραμμή του κόμματος και να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, ψηφίζοντας τις συνταγματικές αλλαγές.

Κάπως έτσι θα έρθει η ώρα της κρίσης με τη σκοπιανή βουλή να προσπαθεί τα ασυμμάζευτα της Βουλή.