Επίδειξη της αποτρεπτικής ισχύος και της αποτελεσματικότητάς τους έκαναν την Παρασκευή οι Ένοπλες Δυνάμεις στην τελική φάση της μεγάλης κλίμακας εθνικής διακλαδικής άσκηση «Παρμενίων 2018» που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής «Αετός» στην Αλεξανδρούπολη. Παρά τον δυνατό άνεμο που έπνεε από νωρίς το πρωί στην περιοχή οι μονάδες και το προσωπικό που έλαβαν μέρος ανάμεσά τους 239 αξιωματικοί, 757 οπλίτες, 19 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και δεκάδες άρματα μάχης ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία το σενάριο της άσκησης. Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με το σενάριο οι ελληνικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς θα έπρεπε να αμυνθούν με την υποστήριξη και της Πολεμικής Αεροπορίας για να αντιμετωπίσουν εχθρικές ομάδες που θα επιχειρούσαν να καταλάβουν το λιμάνι Μάκρης της Αλεξανδρούπολης αλλά και ακόμη ένα χερσαίο σημείο της περιοχής.

Η απάντηση των ελληνικών δυνάμεων ήταν συντονισμένη και ακολούθησε καταιγισμός πυρών από το πυροβολικό, βολές από τα υπερσύγχρονα άρματα Leopard 2 Hell καθώς και από άλλα τεθωρακισμένα, από επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι και από μαχητικά F-16, Mirage και F-4., ενώ σημαντική ήταν η συμβολή ομάδων του πεζικού καθώς και εθνοφυλάκων της περιοχής.

«Χάρη στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα πως διαθέτουμε ισχύ και έχουμε δύναμη αποτρεπτική. Απευθύνουμε αυτό το μήνυμα σε όλες τις γειτονικές χώρες και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Είναι μήνυμα φιλίας και ταυτόχρονα μήνυμα με περιεχόμενο πως η εθνική κυριαρχία δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και πως διαθέτουμε αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις έτοιμες να την υπερασπίσουν» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας που παρακολούθησε την άσκηση μαζί με την υφυπουργό εθνικής άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Σχολιάζοντας όχι μόνο την τελική φάση αλλά ολόκληρη την άσκηση του «Παρμενίωνα 2018» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αξιόμαχο και το ετοιμόπολεμο του Ελληνικού Στρατού. «Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δρουν ως δύναμη αποτροπής και υπεράσπισης της εδαφικής μας ακεραιότητας» επεσήμανε. Και πρόσθεσε ότι για να είναι αποτελεσματικά τα οπλικά μας συστήματα χρειάζεται πάντα ο άνθρωπος. «Ο πολλαπλασιαστής ισχύος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι πάντα οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετέχουν σ' αυτό και είμαστε υπερήφανοι για την ποιότητα και την αυταπάρνηση που δείχνουν».