Επισημοποιώντας την εμμονή της αυστριακής κυβέρνησης στη διατήρηση των συνοριακών ελέγχων, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του συγκυβερνώντος –με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς– ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, σε επιστολή που απευθύνει σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακοινώνει την επιπλέον παράταση κατά έξι μήνες –μέχρι τις 29 Μαίου 2019– των συνοριακών ελέγχων που ισχύουν έως τις 11 Νοεμβρίου 2018.

Στην επιστολή τονίζεται πως, εξαιτίας του υψηλού αριθμού ατόμων που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, όπως επίσης εκείνων που διαμένουν παράνομα ή αιτούνται άσυλο στην αυστριακή επικράτεια, η αυστριακή κυβέρνηση συμπεραίνει ότι η κατάσταση δεν είναι σταθερή. Για τον λόγο αυτό η Αυστρία αποφάσισε να διενεργεί ελέγχους στα σύνορα προς την Ουγγαρία και τη Σλοβενία και μετά τις 11 Νοεμβρίου 2018, αναφέρεται στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στους εταίρους της Συμφωνίας Σένγκεν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, ισχυρίζεται μεν ότι αυξάνονται οι συλλήψεις παρανόμων και οι αιτούντες άσυλο, ωστόσο στην επιστολή του δεν παραθέτει συγκεκριμένους αριθμούς, προφανώς εξαιτίας του γεγονότος ότι, σύμφωνα με όλα τα στατιστικά στοιχεία, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία.

Εφέτος, από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Αυγούστου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ανήλθε σε 9.337, που ήταν κατά 50% μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017.

Οι συνοριακοί έλεγχοι είχαν επιβληθεί το 2015 όταν στην Αυστρία είχαν υποβληθεί στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου συνολικά 46.144 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, δηλαδή ένας πενταπλάσιος αριθμός από εκείνον εφέτος.

Βέβαια ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών διατείνεται στην επιστολή του προς τις Βρυξέλλες ότι προβαίνει σε παράταση των συνοριακών ελέγχων ακριβώς για να αποτρέψει «μία κατάσταση όπως εκείνη το 2015».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε απευθύνει τον Σεπτέμβριο έκκληση προς τις χώρες-μέλη να τερματίσουν το ταχύτερο δυνατό τους συνοριακούς ελέγχους και να επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία του Συστήματος Σένγκεν.

Κριτική στην αυστριακή κυβέρνηση για την επικείμενη παράταση των συνοριακών ελέγχων άσκησε κατά την επίσκεψή του στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο νέος πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μάργιαν Ζάρετς, τονίζοντας πως είναι «λυπηρό» η Αυστρία να συνεχίζει ακόμη τους ελέγχους της στα σλοβενικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σλοβενία θεωρεί αυτό ως ένδειξη δυσπιστίας και ενέργεια που δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός πως η Βιέννη έχει θεσπίσει προσωρινά τη διενέργεια συνοριακών ελέγχων επιλεκτικά και προς άλλες γειτονικές χώρες –όχι μόνον προς Ουγγαρία και Σλοβενία– κατά τη διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου και μέχρι το τέλος της, την 31η Δεκεμβρίου.