temp 25 oC weather-icon
20oC
30oC
News Now
Bild: Διεκδικεί αποζημιώσεις 376 δισ. ευρώ η Ελλάδα
Ελλάδα

Bild: Διεκδικεί αποζημιώσεις 376 δισ. ευρώ η Ελλάδα

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τη μελέτη επιτροπής της ελληνικής Βουλής που έχει περιέλθει, όπως λέει, στην κατοχή της, οι αξιώσεις της Αθήνας αγγίζουν συνολικά τα 376 δισ.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο αναμένεται να είναι η απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, τα οποία επικαλούνται τη σχετική έκθεση της ελληνικής Βουλής.

«Θέλουν να σερβίρουν τον λογαριασμό στον Σταϊνμάγερ την Πέμπτη», γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα Bild, αναφερόμενη στο θέμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τη μελέτη επιτροπής της ελληνικής Βουλής που έχει περιέλθει, όπως λέει, στην κατοχή της, οι αξιώσεις της Αθήνας αγγίζουν συνολικά τα 376 δισ. ευρώ.

«Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θα πρέπει να τεθεί σε κάθε περίπτωση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα (…) Για εμάς δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις» τονίζει το δημοσίευμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το γερμανικό δημοσίευμα παραθέτει τις απαιτήσεις που εγείρει η Βουλή σύμφωνα με την επίμαχη έκθεση.

Αυτά είναι τα εξής:

  • 171,4 δισ ευρώ αφορούν στις ελληνικές αξιώσεις έως το 2014 για τις καταστροφές που υπέστησαν οι ελληνικές υποδομές στη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.
  • 10,3 δισ ευρώ αποζημιώσεις για τα αναγκαστικά δάνεια που κατέβαλε η Ελλάδα στη Γερμανία επί κατοχής
  • 33,8 δισ ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλες πρώτες ύλες, γεωργία) από το 1940 έως το 1944
  • 53,8 δισ ευρώ ως αποζημίωση για τις απώλειες της βιομηχανικής παραγωγής στη διάρκεια της κατοχής.

Εκτός από τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους, η έκθεση αναφέρει επίσης για πρώτη φορά και ατομικές αξιώσεις. Η επιτροπή αναφέρει δύο πιθανές εκδοχές: είτε την αποζημίωση για τους συγγενείς των 120.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο ή σε αυτούς που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε στρατόπεδα. Η συνολική αποζημίωση ανέρχεται στα 15,1 δισ. ευρώ.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ιδιωτική αποζημίωση όλων των πολιτών που σκοτώθηκαν την περίοδο της κατοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, το δημοσίευμα παραθέτει τα στοιχεία της διάσκεψης του Παρισιού του 1946, σύμφωνα με τα οποία 558.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 880.000 είχαν κριθεί ανίκανοι προς εργασία λόγω τραυματισμών. Οι αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών ανέρχονται συνολικά στα 107,2 δισ. ευρώ.

Προ ημερών το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» έγραψε πως το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση σύμφωνα με την οποία «οι Έλληνες ζητούν να λάβουν το ποσό των 269,5 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Μάλιστα, στην έκθεση εγείρονται μεταξύ άλλων απαιτήσεις που αφορούν σε αποζημιώσεις ύψους 10,3 δισ. ευρώ για τα δάνεια που η Ελλάδα υποχρεούταν να καταβάλει στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της τετράχρονης κατοχής.

Σύμφωνα, δε, με το γερμανικό περιοδικό, «η έκθεση είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016. Έμεινε ωστόσο στο συρτάρι, όσο η Ελλάδα λάμβανε ακόμα βοήθεια από χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας».

Περισσότερα
Ροή Ειδήσεων