Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε σήμερα να «αποκλιμακωθούν» οι εμπορικές εντάσεις που απειλούν την ανάπτυξη, δηλώνοντας παράλληλα «αισιόδοξη» για το μέλλον.

«Πρέπει να εργαστούμε μαζί προς την αποκλιμάκωση και την επίλυση των τρεχουσών εμπορικών διαφορών», υπογράμμισε η Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Μπαλί όπου πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Είναι δελεαστικό να είναι κανείς λίγο απογοητευμένος σε αυτό το πλαίσιο, όμως στην πραγματικότητα είμαι αισιόδοξη ότι υπάρχει όντως επιθυμία για βελτίωση και ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων» στον κόσμο, επεσήμανε υπογραμμίζοντας τις «προόδους» που σημειώθηκαν στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού, αλλά και με την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου (TPP).

«Πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να επιδιορθώσουμε το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, όχι να το καταστρέψουμε», τόνισε η Λαγκάρντ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία υπογραμμίζοντας ότι οι εμπορικές εντάσεις έχουν ήδη οικονομικές επιπτώσεις.

«Φέτος η ανάπτυξη δεν μοιάζει να είναι τόσο καλή» όσο πέρυσι και «η διαφορά είναι το εμπόριο, οι εντάσεις, ο προστατευτισμός, τα αντίμετρα», επεσήμανε.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ παγκοσμίως στο 3,7% για το 20178 και το 2019, δηλαδή ποσοστό ίδιο με του 2017, ενώ το ίδιο έπραξε και ο ΟΟΣΑ.