«Αστακός» από σήμερα η Ελούντα καθώς αύριο, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου,θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατηγό αλ Σίσι, στο ξενοδοχείο Elounda Peninsula.

Πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται από χθες στο σημείο και πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους, πάνοπλοι αστυνομικοί βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός του ξενοδοχείου ενώ στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων για τα μέτρα που θα ληφθούν.

Στα μέτρα ασφαλείας έχουν επιστρατευτεί αστυνομικοί και από τις τέσσερις Διευθύνσεις του νησιού αλλά έχουν έρθει και αστυνομικοί από την Αθήνα.

Δρακόντια και τα μέτρα ασφαλείας από θαλάσσης. Σκάφη του λιμενικού σώματος βρίσκονται ήδη στη θαλάσσια περιοχή και πραγματοποιούν συνεχώς ελέγχους.

Στα μέτρα ασφαλείας και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Τι θα συζητηθεί

Σύμφωνα με το cretapost, στο “τραπέζι” της τριμερούς συνάντησης ΕλλάδοςΚύπρου-Αιγύπτου, θα πέσουν τα ζητήματα του αγωγού east med και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί πριν από ένα χρόνο στην Λευκωσία παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη και στην οποία είχε συζητηθεί το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου-Αιγύπτου “Euro Africa Interconnector”.

Ο EuroAfrica Interconnector, το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη, προορίζεται να αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της των τριών χωρών με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW.

Στην τριμερή συνάντηση στη Λευκωσία είχε υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της εταιρείας του EuroAfrica Interconnector και της αιγυπτιακής εταιρείας ηλεκτρισμού EEHC για τη διεξαγωγή των σχετικών μελετών.

Με βάση τις τότε ανακοινώσεις, ο EuroAfrica Interconnector αποσκοπεί στο να προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη και να συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η επιλογή της Ελούντας για τη διεξαγωγή της κρίσιμης συνόδου θεωρείται επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με έντονο συμβολισμό, όχι μόνο επειδή η Κρήτη βρίσκεται στο γεωγραφικό σταυροδρόμι του άξονα Αίγυπτος – Ελλάδα – Κύπρος, αλλά και επειδή εκλαμβάνεται ως συνέχεια της ιστορικής διπλωματικής συνάντησης που είχε λάβει χώρα πριν από 33 χρόνια με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου και τη συμμετοχή του Φρανσουά Μιτεράν και του Μουαμάρ Καντάφι με στόχο την αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ της Λιβύης και της Γαλλίας για την υπόθεση του Τσάντ.