Περί Ευρώπης ο λόγος σε μακροσκελές άρθρο του περιοδικού der Spiegel, ή καλύτερα περί «Δύσης που βρίσκεται σε διαδικασία διάβρωσης».

Με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο αρθρογράφος διαπιστώνει ότι η ΕΕ αποτελεί κοινότητα αξιών υπό αίρεση με βάσεις που διαλύονται.

«Εάν η εκλογική συμμετοχή μειωθεί περισσότερο από ότι την περασμένη φορά, που ήταν στο 42,5%, τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολος ο σχηματισμός φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» επισημαίνει.

«Είναι επίσης αμφίβολο, εάν ένας εκ των κεντρικών υποψηφίων από τις ευρωπαϊκές κομματικές οικογένειες θα μπορέσει να προσελκύσει πλειοψηφία για να μπορέσει να ασκήσει με πειστικότητα το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Κριτική στη Γερμανία

Ο γερμανός σχολιαστής ονομάζει τα σημεία που θεωρεί επιλήψιμα. «Οι ευρωπαϊκές κομματικές οικογένειες είναι παράξενοι σχηματισμοί» σημειώνει.

Υπάρχουν μόνο υπό τη μορφή ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο ΕΛΚ για παράδειγμα ανήκουν μεταξύ άλλων κόμματα με αμφίβολη δημοκρατική φήμη, όπως το Fidesz του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτωρ Ορμπαν. Το ευρωπαϊκό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών περιλαμβάνει διεφθαρμένα κόμματα, όπως το βουλγαρικό, το ρουμανικό και το μαλτέζικο… Οι μεγάλες κομματικές οικογένειες ασκούνται σε ένα είδος μεταξύ τους αλληλεγγύης, σε σημείο που απαξιώνουν την έννοια και την ίδια τους την αξιοπιστία».

Μεταξύ άλλων, το περιοδικό ασκεί κριτική και στα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, κυρίως στη Γερμανία.

«Μόνο η Γαλλία εκφράστηκε με οξύ τόνο εναντίον των κατά τη γνώμη της ανελεύθερων δημοκρατιών των χωρών της Α. Ευρώπης» υπογραμμίζει.

«Προκαλεί έκπληξη η στάση του Βερολίνου. Πολλά δείχνουν ότι οφείλεται όχι τόσο στην ιδιαίτερη ιστορική ευαισθησία του, αλλά περισσότερο στα μαζικά οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας».

Πηγή: Deutche Welle