Την ΕΕ επέλεξε να στοχοποιήσει για ακόμα μία φορά ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αιχμή τη συνεχιζόμενη άρνηση των Βρυξελλών να προχωρήσουν στην ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση, καθώς το ενδεχόμενο δείχνει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο και λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα. Σε μία κίνηση που προορίζεται καθαρά για εσωτερική κατανάλωση, ο τούρκος πρόεδρος την Πέμπτη «απείλησε» την ΕΕ λέγοντας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο – εάν και εφόσον η Τουρκία πάρει ημερομηνία ένταξης στην Ενωση – να κάνει δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο λαός της Τουρκίας αν θέλει να προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

Τη στιγμή που η τουρκική λίρα βυθίζει τη χώρα του όλο και περισσότερο στην κρίση, ο Ερντογάν υποστήριξε – σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu – ότι θα συζητήσει με τους συναδέλφους του το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασίσουν τα 81 εκατ. τούρκων αν θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Πέμπτη ο Ερντογάν εμφανίστηκε εξοργισμένος με την αργοπορία των ενταξιακών συνομιλιών και ανέφερε: ότι από το 1963 φτάσαμε στο 2018 και ακόμα μας έχουν στην αναμονή. Και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει πολλά να δώσει στην Τουρκία αλλα και η Τουρκία έχει πολλά να δώσει στην ΕΕ, για να σημειώσει ότι: Είναι δικαίωμα της Άγκυρας να προσφύγει στα 81 εκατομμύρια λαού και να δούμε τι απόφαση θα βγάλουν αυτά τα 81 εκατομμύρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2005, όντας συνδεδεμένο μέλος με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από το 1963 και έχοντας προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση το 1995.