Και με τη σφραγίδα του  Συμβουλίου της Επικρατείας τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να  συνάπτουν σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Σήμερα Πέμπτη  απορρίφθηκαν ως αβάσιμες και απαράδεκτες οι αιτήσεις Μητροπολιτών και  ιερέων, που ζητούσαν να ακυρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 που έδωσε την δυνατότητα και στα ομόφυλα ζευγάρια να υπογράφουν σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Σύμφωνα με την αυξημένη, επταμελή σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αναστασία Παπαδημητρίου)  η επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης  και στα ομόφυλα ζευγάρια που υλοποιήθηκε με το νόμο 4356/2015 είναι συνταγματική, σύμφωνη με την  νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται οτι στη Δικαιοσμυνη  είχαν προσφύγει    οι Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, καθώς και οι Μητροπολίτες αυτών,  η Εστία Πατερικών Μελετών-Μη κυβερνητική οργάνωση, όπως και  πλέον των 160 μοναχών, πολιτών, και δικηγόρων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, απέρριψαν τις προσφυγές επισημαίνοντας ότι από τις συνταγματικές επιταγές συνάγεται «η κατοχύρωση του απαραβίαστου της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, στον πυρήνα της οποίας ανήκει η ερωτική ζωή και ο σεξουαλικός προσανατολισμός, ο οποίος ως βασικό στοιχείο της προσωπικότητας και της ελευθερίας αυτοπροσδιορισμού του ατόμου, πρέπει σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία να είναι απολύτως σεβαστός και να μην αποτελεί αιτία διακρίσεων από την πλευρά της κρατικής εξουσίας».

Το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, δεν ανταγωνίζεται το θεσμό του γάμου και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο την δια του γάμου ιδρυόμενη και συνταγματικώς προστατευόμενη οικογένεια.