Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί αναφορικά με την τύχη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκι, ο οποίος φάινεται να εξαφανίστηκε χθες μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει και ρεπορτάζ της Washington Post

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, επρόσωπος του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Χασόγκι εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του σαουδαραβικού προξενείου, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με Σαουδάραβες αξιωματούχους και ελπίζουν ότι η κατάσταση θα επιλυθεί. Ωστόσο, Σαουδάραβας αξιωματούχος με δηλώσεις του στο Ρόιτερς διέψευσε ότι ο Χασόγκι βρίσκεται εντός του κτιρίου του σαουδαραβικού προξενείου.

«Δεν βρίσκεται στο προξενείο, ούτε τελεί υπό κράτηση από τους σαουδαραβικές αρχές», τόνισε ο αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας «ψευδείς» τις αναφορές ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος εξαφανίστηκε χθες μετά την είσοδό του στο προξενείο. Κατά τη δήλωση του αξιωματούχου, ο Χασόγκι επισκέφτηκε το προξενείο «για να αιτηθεί κάποια έγγραφα που σχετίζονται με την οικογενειακή του κατάσταση και εξήλθε από το κτίριο αμέσως μετά».

Εντούτοις, από την πλευρά της η αρραβωνιαστικιά του δημοσιογράφου και επικριτή της πολιτικής του Ριάντ, διέψευσε τον ισχυρισμό του Σαουδάραβα αξιωματούχου, επιμένοντας ότι ο Χασόγκι εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν εντός του σαουδαραβικού προξενείου. «Αν αυτό αληθεύει, τότε που βρίσκεται;» διερωτήθηκε η μνηστή του Χασόγκι, επισημαίνοντας ότι είτε αυτή, είτε η τουρκική αστυνομία θα γνώριζαν αν ο αρραβωνιαστικός της είχε φύγει από το κτίριο.

Ο Τζαμάλ Χασόγκι, ο οποίος γράφει άρθρα γνώμης για την Washington Post, δεν εθεάθη μετά την είσοδό του στο προξενείο την Τρίτη το απόγευμα στο προάστιο Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με την μνηστή του, η οποία τον συνόδευε και τον περίμενε έξω από το προξενείο έως ότου έκλεισε, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα.

Ο Χασόγκι, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης, αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ πέρυσι φοβούμενος πιθανή σύλληψή του, αφού επέκρινε ορισμένες αποφάσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν και την στρατιωτική επέμβαση του Ριάντ στην Υεμένη. Ο φίλος του, Τούρκος δημοσιογράφος Τουράν Κισλακτσί, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο dpa ότι ο Χασόγκι εισήλθε στο κτίριο του προξενείο περίπου στις 13:30 (τοπική ώρα) της Τρίτης για να λάβει κάποια έγγραφα. Η μνηστή μου περίμενε μάταια για ώρες έξω από το κτίριο, πρόσθεσε.

Δημοσιογράφοι και υποστηρικτές του δημοσιογράφου πήγαν σήμερα στο προξενείο αναζητώντας απαντήσεις. Το Al Jazeera μετέδωσε ότι η τουρκική αστυνομία ξεκίνησε να τον αναζητεί.