Περίπου 500 ακροδεξιοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου, ανήμερα της επετείου από την επανένωση της Γερμανίας, φωνάζοντας αντιμεταναστευτικά συνθήματα και ζητώντας την παραίτηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Σε κοντινή απόσταση είχε οργανωθεί μια παρόμοια σε μέγεθος αντιδιαδήλωση, όπου οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα όπως «Όχι στην ναζιστική προπαγάνδα». Μια μεγάλη, αντιρατσιστική συγκέντρωση έγινε επίσης στο Μόναχο, στη Βαυαρία.

Η απόφαση της Μέρκελ, το 2015, να ανοίξει τα σύνορα και να υποδεχτεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο μετανάστες και αιτούντες άσυλο, κυρίως μουσουλμάνους από χώρες της Μέσης Ανατολής, έχει δικάσει τους Γερμανούς. Σήμερα στη χώρα γιορτάζεται η Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας καθώς στις 3 Οκτωβρίου 1990 ενώθηκαν και πάλι η Ανατολική με τη Δυτική Γερμανία.

Οι ακροδεξιοί φώναζαν «Εμείς είμαστε ο λαός», το σύνθημα που χρησιμοποιούσαν πριν από 29 χρόνια οι Ανατολικογερμανοί διαδηλωτές για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο κομμουνιστικό καθεστώς. Οι διαδηλώσεις εκείνες οδήγησαν τελικά στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση.

«Είμαστε η εξωκοινοβουλευτική αντίσταση» είπε ένας ομιλητής, ενώ ένας άλλος διάβασε μια έκκληση για βοήθεια ώστε «να σωθεί η χώρα», στα ρωσικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ολλανδικά.

Διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν αργότερα σήμερα και στην πόλη Κότμπους.

Στην τελετή μνήμης που έγινε νωρίτερα στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ –Ανατολικογερμανίδα και η ίδια– παραδέχτηκε ότι η αισιοδοξία που επικράτησε με την επανένωση δεν βοήθησε ώστε να προετοιμαστούν οι περισσότεροι για τη σκληρή δουλειά της ανοικοδόμησης. «Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό που αποκαλούμε γερμανική ενότητα είναι μια διαδικασία. Είναι ένα μακρύ ταξίδι που απαιτεί από όλους μας να ακούμε ο ένας τον άλλο, να προσεγγίζουμε ο ένας τον άλλον, να μην αδιαφορούμε ποτέ», τόνισε.