Την ενδυνάμωση της εντολής του Ειδικού Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προκειμένου να ενταθεί ο ρόλος του στον τομέα του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Νόμου, εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο αίτημα 34 ευρωβουλευτών από πέντε πολιτικές ομάδες (S&D, GUE/ NGL, Greens/EFA, ALDE, ECR) για τη σύσταση ενός Ειδικού Ευρωπαϊκού Αντιπροσώπου για τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Νόμο και τη Διεθνή Δικαιοσύνη.

Η κ. Μογκερίνι τονίζει ότι οι προτάσεις των ευρωβουλευτών θα ληφθούν υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις για τα επόμενα βήματα, υπό την Αρχή του Ειδικού Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και στις προσπάθειες της Κομισιόν σε μια πιο συνεκτική και αποτελεσματική κατεύθυνση.

Σημειώνει, επίσης, ότι «σε μια περίοδο που οι ανθρωπιστικές αξίες βρίσκονται υπό απειλή, κατανοούμε την ανάγκη να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή δράση σε αυτό τον τομέα» και πως «ο Διεθνής Ανθρωπιστικός Νόμος και η διεθνής δικαιοσύνη είναι στοιχεία-κλειδιά στη δέσμευση της ΕΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και σημαντικός στόχος στο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία».

Μεταξύ των 34 ευρωβουλευτών που υπέβαλαν το εν λόγω αίτημα περιλαμβάνονται ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο Κώστας Χρυσόγονος.