Ο δρόμος Al-Mutanabi είναι ένα μοναδικό πολιτιστικό μέρος στο κέντρο της Βαγδάτης, το οποίο αναβιώνει στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά από πολλά χρόνια ανασφάλειας και οικονομικών κρίσεων.

Η παραδοσιακή εμβληματική τοποθεσία της οδού Al-Mutanabi έχει ιστορία εκατοντάδων ετών, τον τελευταίο όμως αιώνα ο δρόμος μετατράπηκε σε τόπο συγκέντρωσης των διανοούμενων της Βαγδάτης. Ο δρόμος είναι το ιστορικό κέντρο του βιβλίου, γεμάτος με εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία και δεκάδες υπαίθριους πάγκους βιβλίων. Τα Σαββατοκύριακα μετατρέπεται σε μία πολύβουη αγορά βιβλίων. Πήρε το όνομά του από τον κλασικό Ιρακινό ποιητή του 10ου αιώνα Al-Mutanabi και θεωρείται η καρδιά και η ψυχή της γνώσης και της πνευματικής κοινότητας της Βαγδάτης.

Η περιοχή αυτή είναι μία από τις σπάνιες στην πρωτεύουσα του Ιράκ όπου σπουδαστές, ερευνητές, μαθητές, βιβλιόφιλοι και διανοούμενοι μπορούν να βρουν ξένα βιβλία και περιοδικά, κυρίως αγγλικά. Ο 50χρονος Αλί αλ-Σααντί παλαιός και τακτικός επισκέπτης του Al – Mutanabi συνήθως έρχεται εδώ για να αποκτήσει διάφορα είδη βιβλίων και να συναντήσει μερικούς διανοούμενους, εκείνους που διαμορφωνουν την κοινή γνώμη και κάποιους καλλιτέχνες καθώς, όπως λέει, αυτός ο δρόμος φέρνει κοντά πολιτισμούς διαφορετικών ιρακινών ομάδων.

Εκτός από την αγορά βιβλίων στην περιοχή διεξάγονται πολιτικά και πολιτιστικά συμπόσια με διάφορα θέματα. Κάποιοι που επισκέπτονται την Al – Mutanabi, κυρίως την Παρασκευή, δεν ενδιαφέρονται τόσο για την αγορά βιβλίων, όσο το να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Αυτές οι εκδηλώσεις, λέει ο Σααντί, δίνουν την ευκαιρία στο ακροατήριο να συζητήσει πρόσωπο με πρόσωπο με ελίτ και πολύ μορφωμένους ανθρώπους.

Το Μάρτιο του 2007 σημειώθηκε μία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από την οποία περίπου 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίσθηκαν, ενώ κάηκαν πολλά βιβλιοπωλεία και καταστράφηκαν πάγκοι με βιβλία.

Κάθε Παρασκευή η Al – Mutanabi μοιάζει περισσότερο με φεστιβάλ, καθώς καταφθάνουν εκατοντάδες άνθρωποι από τις επαρχίες της Βαγδάτης και από άλλες ιρακινές επαρχίες, ενώ πολλοί επισκέπτονται παλιά βιβλιοπωλεία ψάχνοντας για σπάνια βιβλία που μόνο εκεί μπορούν να βρουν.

Πολλοί άλλοι περνούν την ημέρα τους στο παλιό καφενείο Shahbander, ένα από τα πιο διάσημα καφέ στη Βαγδάτη όπου οι πελάτες έχουν την ευκαιρία να δουν παλιές μαυρόασπρες φωτογραφίες των πιο δημοφιλών ιρακινών προσωπικοτήτων, όπως πολιτικοί, καλλιτέχνες, ποιητές και διανοούμενους. Οι πελάτες του καφενείου Shahbander προσελκύονται από την μυρωδιά του φρέσκου καπνού Shisha, ή του Ναργιλέ, που κερδίζουν τεράστια δημοτικότητα ανάμεσα σε δεκάδες ηλικιωμένους και νέους άνδρες που συνομιλούν μεταξύ τους.

Οι επισκέπτες της οδού Al-Mutanabi θα απολαύσουν επίσης το μεγάλο ρολόι Al-Qishla και τη δημόσια πλατεία του στην ανατολική όχθη του Τίγρη ποταμού που διασχίζει τη Βαγδάτη.

«Η επίσκεψη στην Al-Mutanabi σημαίνει πολλά για τους κατοίκους της Βαγδάτης. Είναι η κληρονομιά μας και ένα μέρος της εθνικής μας ταυτότητας» λέει ο Σααντί.