Μνημόνιο για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στο Δήμο του Ζωγράφου, υπέγραψαν την Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ και η δήμαρχος της πόλης κυρία Τίνα Καφατσάκη.

Στην υπογραφή του μνημονίου, που έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων  Βασίλη Μαγκλάρα, ανακοινώθηκε ότι η COSMOTE πρόκειται να συμμετέχει και να υποστηρίξει, ως πάροχος δικτύου, την υλοποίηση του έργου.

Ο σχεδιασμός της ΓΓΤΤ, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους παρόχους δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, για την ανάπτυξη των πιλοτικών δικτύων 5G στη χώρα, προχωράει ήδη με γρήγορους ρυθμούς.

Παράλληλα, προχωράει η διακρατική συνεργασία για την υλοποίηση του βαλκανικού διαδρόμου που θα καλύπτεται με δίκτυα 5ης γενιάς και θα παρέχει υπηρεσίες έξυπνων-αυτοματοποιημένων μεταφορών. Η εμπειρία από τις δράσεις αυτές θα αξιοποιηθεί και από τη μικτή Ομάδα Εργασίας που συστήνει η ΓΓΤΤ, με τη συμμετοχή δημόσιων φορέων και εκπροσώπηση της αγοράς, για τη διαμόρφωση του οδικού χάρτη ανάπτυξης των δικτύων 5ης γενιάς στην Ελλάδα, που θα ενσωματωθεί στο «Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο».

«Τα δίκτυα 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και προϋπόθεση για την Κοινωνία των Gigabit. Ως κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα, ο Όμιλος ΟΤΕ θα συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια να καθιερωθεί η χώρα μας ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη 5G δικτύων και υπηρεσιών. Ήδη επενδύουμε στο μέλλον, με τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη τεχνολογίας και δικτύων 5ης γενιάς. Η συμβολή της Πολιτείας θα είναι καθοριστική για να φέρουμε εις πέρας τη μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης αυτών των δικτύων, που θα αλλάξουν την καθημερινότητα όλων. Με την τεχνολογία και την καινοτομία φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους», δήλωσε ο κ. Τσαμάζ.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, επισήμανε ότι η «η υπογραφή του νέου, τρίτου κατά σειρά, μνημονίου συνεργασίας για την ανάπτυξη πιλοτικού δικτύου 5G σηματοδοτεί επί της ουσίας την έναρξη υλοποίησης στην χώρα μας μιας πολύ σημαντικής τεχνολογικής καινοτομίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των πολιτών και της επιχειρηματικότητας».

Η δήμαρχος Ζωγράφου, κυρία Τίνα Καφατσάκη, δήλωσε ότι ο Δήμος Ζωγράφου, έδρα δύο μεγάλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, επελέγη μαζί με άλλους δύο δήμους της χώρας να συμμετέχει στην πιλοτική εφαρμογή δικτύου πέμπτης γενιάς.

«Το 5G δίκτυο μπορεί να μας φέρει πολύ καλύτερη ποιότητα τηλεπικοινωνιών, μεγαλύτερη χωρητικότητα, υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και να συντελέσει ουσιαστικά στην υλοποίηση όλων αυτών των εφαρμογών που μετατρέπουν μία πόλη σε «έξυπνη πόλη».

Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία με τις δυνατότητες που παρέχει το δίκτυο 5ης γενιάς, να αναπτύξουν πρωτοποριακά τεχνολογικά συστήματα, να υλοποιήσουν ερευνητικά προγράμματα αλλά και να παρέχουν την τεχνογνωσία τους για τη βελτίωση τόσο των υπηρεσιών του Δήμου όσο και της καθημερινότητας του πολίτη», τόνισε η κ. Καφατσάκη.

Τι προσφέρει η τεχνολογία 5G

Η τεχνολογία 5G παρέχει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, προσφέροντας έως και 10.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα. Οι μέγιστες ταχύτητες θα φτάνουν έως και τα 10Gbps, ενώ θα είναι διαθέσιμη σε όλο το δίκτυο μέση ταχύτητα 100Mbps. Ο χρόνος απόκρισης θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη “Mobile Economy 2018” της GSMA, το 29% των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη –που αντιστοιχεί σε 203 εκατομμύρια συνδέσεις- θα λειτουργεί σε δίκτυα 5G έως το 2025. Τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G στην Ευρώπη πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2020 και αναμένεται να εξασφαλίσουν κάλυψη σχεδόν στα τρία τέταρτα του πληθυσμού έως το 2025.