Οι πολιτικοί σύμμαχοι του δικαστή Μπρετ Κάβανο, τον συμβουλεύουν να υιοθετήσει μία προληπτική επιθετικού χαρακτήρα εκστρατεία, προκειμένου να κερδίσει την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Γερουσία, για την επικύρωση του διορισμού του, στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σχολιάζει το «Politico».

Οι ανάλογες συμβουλές δίδονται στον Κάβανο, παρά το γεγονός της έρευνας διάρκειας μιας εβδομάδας που ανατέθηκε στο FBI, αναφορικά με τους ισχυρισμούς για σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών που επισκιάζουν την επικύρωση του διορισμού του.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, προγραμματίζονται νέες τηλεοπτικές εμφανίσεις για τον Κάβανο. Οι εμφανίσεις αυτές, δεν αποκλείεται να γίνουν στο τέλος της εβδομάδας.

Παράλληλα, οι φίλοι του δικαστή, τον παροτρύνουν να συνεχίσει να κρατάει μία στάση άμυνας, κατά τον ίδιο τρόπο που το έκανε στην διάρκεια της κατάθεσης που έδωσε την προηγούμενη Πέμπτη, στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Ένας από τους φίλους του εφέτη από την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι ο Κάβανο είναι “σοκαρισμένος,” από τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η κατάσταση κρίσης που καλείται να αντιμετωπίσει, αναφορικά με την επικύρωση του διορισμού του στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

«Θέλω οι άνθρωποι να με δουν αυτή την εβδομάδα» φέρεται να είπε ο Κάβανο, σύμφωνα με μία πηγή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που βρίσκεται κοντά στην διαδικασία της επικύρωσης του διορισμού του. Η ίδια πηγή, διευκρίνισε ότι η επιθετική στάση που είχε ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα αντιμετωπίζοντας τους Δημοκρατικούς στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, έρχεται σε αντίθεση με την τυπικά ψύχραιμη προσωπικότητά του. Ωστόσο, η στάση του, επιβλήθηκε από την προσπάθεια που καταβάλλει προκειμένου να διατηρήσει ζωντανή κάθε πιθανότητα επικύρωσης του διορισμού του.

Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί γύρω από την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, έχει οδηγήσει τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και τους Δημοκρατικούς να εισέλθουν στην εβδομάδα που αρχίζει σήμερα, διασυνδέοντας το όλο ζήτημα με την προεκλογική τους πορεία, στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσου, που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

«Δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσει αυτό πίσω» δήλωσε, ο Στιβ Μπάνον πρώην στρατηγιστής του Λευκού Οίκου. «Εάν επικυρωθεί ο διορισμός του Κάβανο θα υπάρξει προσέλευση στις κάλπες. Εάν υπάρξει προσέλευση στις κάλπες, θα υπάρξει νίκη. Η υπόθεση αυτή, είναι προέλαση ή θάνατος« τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το «Politico» μίλησε με πέντε ανθρώπους στο εσωτερικό, αλλά κι εξωτερικά του Λευκού Οίκου, οι οποίοι έχουν εμπλοκή στην διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του Κάβανο.

Από την άλλη μεριά, οι ακτιβιστές των Δημοκρατικών στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπενθύμιζαν στους ψηφοφόρους την ανάγκη να συνεχίσουν την άσκηση πιέσεων σε τρεις γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (τον Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, την Λίζα Μαρκόβσκι από την Αλάσκα και την Σούζαν Κόλινς από το Μέιν). Οι γερουσιαστές αυτοί, φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε μία καθυστέρηση της όλης διαδικασίας, ενώ είναι ακόμη πιθανό να ψηφίσουν μία επικύρωση του διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, η αποφασιστική πολιτική μάχη για την προώθηση της επικύρωσης του διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, δίδεται τόσο από τον Λευκό Οίκο, όσο κι από ένα ξεχωριστό εκτός του Λευκού Οίκου, όργανο αντιμετώπισης της κρίσης, που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Στην ομάδα αυτή, επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν γύρω από τον δικαστή, συμμετέχουν ο Μπιλ Μπουρκ, πρώην νομικός σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, αλλά κι ο Λέοναρντ Λίο ειδικός αντιπρόεδρος του συντηρητικού οργανισμού (The Federalist Society). Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην ομάδα αυτή, θεωρούν ότι ανεβαίνουν έναν δύσκολο δρόμο, ενώ αισθάνονται ότι ο χρόνος δεν βρίσκεται με το μέρος τους.

«Επτά ημέρες, είναι η αιωνιότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας σύμμαχος του Κάβανο, δίνοντας έμφαση στις όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες που υπάρχουν, για το ενδεχόμενο να δουν το φως της δημοσιότητας κι άλλοι ψευδείς ισχυρισμοί σε βάρος του δικαστή. “Καλά πράγματα δεν μπορούν να συμβούν στον Κάβανο κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας, πέραν του καλέσματος για την ψηφοφορία,” τόνισε ο ίδιος σύμμαχος του εφέτη από την Ουάσινγκτον.

Μία άλλη πηγή που έχει εμπλοκή στην διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του Κάβανο, εμφανίστηκε διστακτική για τις εξελίξεις, τοποθετώντας τις πιθανότητες του διορισμού, στο 50%.

Ωστόσο, η ίδια πηγή, τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να αποδεχτεί την καθιέρωση μιας διαδικασίας διατύπωσης ισχυρισμών κατά ενός υποψηφίου για διορισμό στο ανώτατο δικαστήριο, τον οποίο τελικά θα αναγκάζεται να θέτει εκτός της διαδικασίας.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί έχουν τις δικές τους ανησυχίες για την πορεία της υπόθεσης, καθώς μέλη του Κόμματος που είναι μέλη του Κογκρέσου, εκφράζουν παράπονα ότι ο Λευκός Οίκος, θα προσπαθήσει να περιορίσει το εύρος της έρευνας του FBI, ενώ παράπονα υπάρχουν και για τον περιορισμένο χρόνο της διεξαγωγής της. Η Γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν που εκλέγεται στην Καλιφόρνια κι έχει ηγετικό ρόλο στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, έστειλε χθες επιστολή στον Λευκό Οίκο, αλλά και στο FBI, ζητώντας την δημοσιοποίηση της εντολής για την διεξαγωγή της έρευνας, ώστε να γίνει κατανοητό το εύρος της.

Από την μεριά του, ο Τζέιμς Κόμεϊ πρώην διευθυντής του FBI και σφοδρός επικριτής του προέδρου Τραμπ, αλλά Ρεπουμπλικάνος στις πολιτικές του πεποιθήσεις, έγραψε χθες, ένα άρθρο στην εφημερίδα “The New York Times:” “Εάν η αλήθεια ήταν ο μόνος στόχος, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα ρολόι και η έρευνα δεν θα έκλεινε μετά την επικύρωση του διορισμού από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας,” τόνισε ο ίδιος.

Ωστόσο, η Κόλινς, η ψήφος της οποίας θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την τύχη του διορισμού του Κάβανο, δήλωσε ότι έχει πίστη ακόμη και στην σύντομη και πολιτικοποιημένη διαδικασία της έρευνας που άρχισε το FBI. «Εκτιμώ ότι το FBI θα ακολουθήσει πλήρως, τις οποιεσδήποτε πληροφορίες θα προκύψουν από τις καταθέσεις των μαρτύρων» ανέφερε η ίδια σε μία ανακοίνωσή της, στο “Politico.”

Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ως ένα γεγονός καθοριστικής σημασίας για την προεκλογική τους προσπάθεια να διατηρήσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τόσο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στην Γερουσία. Από την άλλη μεριά, φοβούνται το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης ενδεχόμενων νέων καταγγελιών σε βάρος του, που θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την διαδικασία, αλλά και θα τους εκθέσουν σε πολιτικούς κινδύνους που είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν.

Το παράδειγμα του Φλέικ είναι χαρακτηριστικό των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Όπως δήλωσε ο ίδιος χθες, στην εκπομπή “60 Minutes” η γνώμη του άλλαξε από το να ψηφίσει “ναι” στον διορισμό του Κάβανο και να ζητήσει την διεξαγωγή έρευνας, όταν ήρθε αντιμέτωπος με δύο διαδηλωτές, μέσα σε ένα ασανσέρ και το επεισόδιο αυτό, μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Η στάση του, θα είχε επηρεάσει το αποτέλεσμα μιας από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη, η κυβέρνηση Τραμπ.

«Η εμπειρία που είχα στο ασανσέρ κι αυτό που παρακολούθησα στην επιτροπή, με έκανε να σκεφτώ ότι η υπόθεση αυτή, διχάζει την χώρα. Έχουν πάθος και είναι αποφασισμένοι κι εγώ τους ακούω» δήλωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι δεν έχουν κάποια στρατηγική επιθέσεων στον Φλέικ, εξαιτίας της αλλαγής στην στάση του, κυρίως από τον φόβο που υπάρχει, μήπως ο ίδιος, αντιδράσει συναισθηματικά.

Από την άλλη μεριά, οι υποστηρικτές του Κάβανο ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στην επικύρωση του διορισμού του δικαστή, από την στάση του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Τραμπ όποτε κάνει δηλώσεις για την υπόθεση αυτή, δηλώνει ότι τον εξυπηρετεί κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ταλαντευόμενος μεταξύ μιας ισχυρής υποστήριξης στον Κάβανο, αλλά και δηλώσεων υποστήριξης της αξιοπιστίας των ισχυρισμών της Φορντ σε βάρος του.

«Νομίζω ότι η κατάθεσή της ήταν πολύ πειστική και μου φαίνεται μία καλή γυναίκα, πολύ καλή γυναίκα» δήλωσε ο Τραμπ για την κατάθεση της Φορντ την Παρασκευή, από το Οβάλ Γραφείο και υπό τον φόβο να μην εξαγριώσει τις γυναίκες ψηφοφόρους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών. «Σίγουρα, ήταν μία πολύ αξιόπιστη μάρτυρας. Ήταν πολύ καλή, σε αρκετά θέματα» συμπλήρωσε ο ίδιος.