Την ιστορική ευκαιρία που δημιούργησε για την πΓΔΜ και τους πολίτες της, η συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους που εξέδωσαν τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.

Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης Στόλτενμπεργκ-Τουσκ έχει ως εξής: «Η συμφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δημιούργησε μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα (σ.σ. την πΓΔΜ) να ενταχθεί στη διατλαντική και την ευρωπαϊκή κοινότητα ως ισότιμο μέλος. Αυτό θα αλλάξει τη ζωή του λαού της χώρας και της ζωής των παιδιών προς το καλύτερο.

Στο χθεσινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα, η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε αυτήν την πορεία. Τώρα είναι στα χέρια των πολιτικών στα Σκόπια να αποφασίσουν για τη μελλοντική πορεία. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν την τύχη της χώρας τους και του λαού τους για πολλές επόμενες γενιές. Τους ενθαρρύνουμε να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία».