Συριακά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν το Σάββατο πως το σημαντικό πέρασμα Νασίμπ, στα σύνορα με την Ιορδανία, θα ξανανοίξει στις 10 Οκτωβρίου, τρία χρόνια μετά το κλείσιμο αυτής της σημαντικής εμπορικής διαδρομής από τους αντάρτες.

Το πέρασμα Νασίμπ κατελήφθη από αντάρτες το 2015, οι οποίοι απέκοψαν με αυτό τον τρόπο μια σημαντική διαδρομή διέλευσης εκατοντάδων φορτηγών που μετέφεραν καθημερινά προϊόντα από την Τουρκία προς τον Κόλπο, και από τον Λίβανο προς τον Κόλπο.

Οι συριακές δυνάμεις επανέκτησαν τον έλεγχο της διαδρομής τον Ιούλιο.

Η πιο πρόσφατη συριακή ανακοίνωση διορθώνει προηγούμενη στην οποία αναφερόταν πως η αποκατάσταση της κυκλοφορίας φορτηγών και μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω του περάσματος είχε ήδη αρχίσει.

Η ιορδανική κυβέρνηση το διέψευσε, λέγοντας πως οι δύο πλευρές εξακολουθούν να εξετάζουν το άνοιγμα εκ νέου του περάσματος.

«Το πέρασμα Τζάμπερ Νασίμπ παραμένει κλειστό. Δεν έχει ξανανοίξει ακόμη για διακίνηση αγαθών και ανθρώπων», ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Τζουμάνα Γκονάιματ.

Εμπορεύματα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως διέρχονταν από το πέρασμα Νασίμπ στη νότια Συρία πριν από την έναρξη των συγκρούσεων το 2011 και το κλείσιμό του είχε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Συρίας και των γειτόνων της.

Μετά την επίσημη άρνηση του Αμάν, τα συριακά κρατικά ΜΜΕ κυκλοφόρησαν μια νέα ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών όπου αναφέρεται πως «οι ετοιμασίες επιμελητείας για την επαναλειτουργία του περάσματος έχουν τώρα ολοκληρωθεί, έτσι ώστε το συνοριακό πέρασμα Νασίμπ με την Ιορδανία να ξανανοίξει στις 10 Οκτωβρίου και να αρχίσει να δέχεται την κυκλοφορία φορτηγών και διελεύσεις».

Η ιορδανική κυβέρνηση, στην ανακοίνωσή της, δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία για το άνοιγμα του περάσματος.