Την επιθυμία της να παραμείνει πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) εξέφρασε αργά το βράδυ της Πέμπτης η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, απαντώντας στους επικριτές της που ερμηνεύουν την αποτυχία του εκλεκτού της Φόλκερ Κάουντερ να επανεκλεγεί επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ως δείγμα αποδυνάμωσης της κυριαρχίας της, ακόμη και ως «αρχή του τέλους» της.

Η κυρία Μέρκελ άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει νέα – πέμπτη – θητεία στην Καγκελαρία.

Με αφορμή την πρόσφατη κρίση στο εσωτερικό του κόμματός της, αλλά και το τακτικό συνέδριο εκλογής αρχηγού του CDU που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε, μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας «Augsburger Zeitung», ότι σκοπεύει να είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του κόμματός της.

Απέρριψε κάθε συνεργασία με την AfD

«Δεν έχω κουραστεί από τη θέση», δήλωσε, και, σε ό,τι αφορά τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, υπενθύμισε πως κάθε φορά ανακοινώνει την απόφασή της προς το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου.

«Δεν βρισκόμαστε τώρα ούτε καν στα μισά της κοινοβουλευτικής περιόδου και αν σκεφτείτε πότε είχα κάνει τις άλλες φορές τη δήλωσή μου σχετικά με το εάν θα είμαι υποψήφια, θα δείτε ότι σίγουρα δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», είπε η καγκελάριος και έσπευσε να διευκρινίσει ότι για την ίδια η θέση του καγκελαρίου συμβαδίζει με αυτήν του αρχηγού του κόμματος.

Επίσης, απέρριψε «κατηγορηματικά» κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και εξέφρασε την πεποίθηση ότι συμφωνεί μαζί της και το μεγαλύτερο μέρος του CDU στη Σαξονία, παρά την αμφιλεγόμενη δήλωση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της στο κρατίδιο Κρίστιαν Χάρτμαν, ο οποίος δεν θέλησε να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Η Σαξονία είναι η περιοχή στην οποία επικρατεί το τελευταίο διάστημα η AfD.

Ενόψει πάντως των κρατιδιακών εκλογών στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου, η καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι εύχεται το καλύτερο για το «αδελφό» κόμμα, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κινδυνεύει σοβαρά να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο.