Στο Βερολίνο θα βρεθεί σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει για μία τριήμερη επίσημη επίσκεψη, στην διάρκεια της οποίας, θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αλλά και την καγκελάριο Άγγελλα Μέρκελ.

Στην διάρκεια των συναντήσεών του, ο Τούρκος πρόεδρος θα συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με την Συρία, το διμερές εμπόριο, την ασφάλεια, αλλά και πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα, όπως επίσης και ζητήματα που σχετίζονται με την τουρκική κοινότητα που ζει στην Γερμανία.

Η επίσκεψη αυτή, είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Ερντογάν στην Γερμανία, από την εκλογική του στο προεδρικό αξίωμα της Τουρκίας και η οποία διχάζει και τους τούρκους τους Γερμανίας.

Η Deutsche Welle, επισημαίνει ότι το γεγονός ότι στη Γερμανία ζουν πολλοί Τούρκοι που υποστηρίζουν τον Ερντογάν έδειξαν οι τελευταίες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου. Το 65% των 1,4 εκατομ. Τούρκων με δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν και σχεδόν το 54% για το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.

Ο 35χρονος Αντέμ Ορτά, ο οποίος εδώ και δύο δεκαετίες ζει στο Βερολίνο, δηλώνει αντίπαλος του Ερντογάν και προσθέτει ότι αντιμετωπίζεται εχθρικά από τους υποστηρικτές του τούρκου προέδρου. Για την καθηγήτρια του Ινστιτούτου Τουρκολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσεν Ινσί Γενέρ Ροντερμπούργκ η πόλωση μεταξύ των Τούρκων της Γερμανίας είναι κάτι φυσιολογικό: «Υπήρχε πάντοτε, απλά σήμερα πολλοί λένε πλέον ανοιχτά ποιoν στηρίζουν και ποιον όχι».

Ενδεικτική για το κλίμα πόλωσης είναι επίσης και η απόφαση αρκετών Τούρκων αξιωματούχων να μην αποδεχθούν την πρόκληση του Γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του προέδρου Ερντογάν την Παρασκευή. Έτσι ο Χουσεΐν Ματ, πρόεδρος των Αλεβιτών Γερμανίας δήλωσε ότι αν παρακαθόταν στο δείπνο θα ήταν σαν να ενέκρινε τις άδικες αποφάσεις του Ταγίπ Ερντογάν και σαν να νομιμοποιούσε τις πράξεις του. Κατά την άποψή του «δεν είναι σωστό» να οργανωθεί γεύμα προς τιμήν του Τ. Ερντογάν, όταν δεν έχει γίνει πρόοδος στην Τουρκία στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των Κούρδων και των Αλεβιτών. Ας σημειωθεί ότι ούτε και η καγκελάριος Μέρκελ θα είναι παρούσα στο επίσημο γεύμα, θα συναντηθεί όμως νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο.