Η νέα ιταλική κυβέρνηση πάσχιζε σήμερα να συγκρατήσει τη σφοδρή εσωτερική διαμάχη για τη δημοσιονομική πολιτική, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη ανακοίνωση των στόχων για τον προϋπολογισμό του 2019, προκαλώντας μεγάλες πωλήσεις κρατικών ομολόγων και αναζωπυρώνοντας τους φόβους παραίτησης του υπουργού Οικονομικών.

Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν, εν μέσω φόβων ότι η διαμάχη μεταξύ των ηγετών των κυβερνητικών κομμάτων και του δημοσιονομικά συντηρητικού υπουργού θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση της ιδιαίτερα αναμενόμενης ανακοίνωσης για τους στόχους του προϋπολογισμού, που προβλέπεται να συμφωνηθούν το βράδυ από το υπουργικό συμβούλιο. Το γραφείο του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε διέψευσε ότι θα καθυστερήσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που αναμένεται επί του παρόντος να ξεκινήσει στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στη Ρώμη.

Οι επενδυτές ερμήνευσαν ένα χωρίς πηγές δημοσίευμα στην εφημερίδα Corriere della Sera, που ανέφερε ότι η συνεδρίαση θα αναβληθεί για μία ημέρα, ως ένδειξη ότι ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, μπορεί πράγματι να παραιτηθεί, παρά της επανειλημμένες διαψεύσεις του γραφείου του, η τελευταία από τις οποίες έγινε την Πέμπτη. Πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα συναντηθούν ο Κόντε, ο Τρία, οι ηγέτες των δύο κυβερνητικών ομάδων – του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του κεντροδεξιού κόμματος Λέγκα – καθώς και άλλοι βασικοί υπουργοί για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, δήλωσε ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Λουίτζι Ντι Μάιο. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή θα αρχίσει στις 5 μ.μ.

Τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα πιέζουν τον Τρία, έναν ακαδημαϊκό που δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο κόμματα, να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα για να χρηματοδοτηθούν οι δεσμεύσεις τους για φορολογικές μειώσεις και μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τους νέους στόχους για την οικονομική ανάπτυξη, το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος για την περίοδο 2018-2021, με τη μεγαλύτερη προσοχή να είναι εστιασμένη στον στόχο για το έλλειμμα του 2019.

Ο Τρία έχει υποχωρήσει από την αρχική επιμονή του ότι το έλλειμμα δεν έπρεπε να υπερβαίνει το 1,6% του ΑΕΠ και τώρα είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί ένα ποσοστό περί το 1,9%, δήλωναν κυβερνητικές πηγές. Αυτό πρέπει να συγκριθεί με τον φετινό στόχο για έλλειμμα 1,6% και θα ήταν πολύ υψηλότερο από τον στόχο για έλλειμμα 0,8% που είχε προγραμματίσει για το 2019 η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομικών του Τρία προβλέπει ότι ένα έλλειμμα για το 2019 πάνω από το 1,9% θα έθετε σε κίνδυνο τη συγκράτηση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη μετά από αυτό της Ελλάδας, σημείωνε την Πέμπτη πηγή με γνώση του θέματος. Ωστόσο, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, που σχημάτισαν τον Ιούνιο την κυβέρνηση, πιέζουν για υψηλότερο έλλειμμα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις τους. Αργά χθες, πηγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας έλεγε ότι τα κόμματα θέλουν ο στόχος για το έλλειμμα να τεθεί στο 2,4%, ενώ οι συναντήσεις συνεχίζονταν για να αρθεί το αδιέξοδο. Οι στόχοι που θα τεθούν θα αποτελέσουν το πλαίσιο για τον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο έως τις 20 Οκτωβρίου.

Νευρικότητα στην αγορά

Ο Τρία δήλωσε την Τετάρτη ότι ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει τις βασικές πολιτικές των κομμάτων, περιλαμβανομένων του βασικού εισοδήματος για τους φτωχούς και της μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αν και παραμένει ασαφές το βεληνεκές των μέτρων αυτών αρχικά καθώς και το πώς θα χρηματοδοτηθούν. Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, που ήταν αντίπαλοι πριν τις εκλογές του Μαρτίου, δηλώνουν ότι θα κυβερνήσουν μαζί για μία πενταετία και θα εφαρμόσουν τις περισσότερες πολιτικές τους σταδιακά.

Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα έκαναν ράλι αυτή την εβδομάδα, με την προσδοκία ότι ο Τρία θα μπορούσε να «νερώσει» τις πιο ριζοσπαστικές προτάσεις του κυβερνητικού συνασπισμού και να διατηρήσει το έλεγχο των δημόσιων οικονομικών. Σε χθεσινή του ομιλία, ο Τρία προσπάθησε να κρατήσει ισορροπία μεταξύ ενός φιλικού στην ανάπτυξη, επεκτατικού προϋπολογισμού και της διατήρησης της εμπιστοσύνης των αγορών καθώς και της αποφυγής μίας μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Επεξεργαζόμαστε ένα μείγμα πολιτικών που θα δείχνουν σε όλους ότι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην Ιταλία, όχι μόνο στα δημόσια οικονομικά μας αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας μας», είπε.