Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν ερευνά τώρα και για τον θάνατο 12 αμάχων –μόνον παιδιά και γυναίκες– την Κυριακή από βομβαρδισμό, μετά την έρευνα που άρχισε την Τρίτη για τον θάνατο άλλων 9 αμάχων το Σάββατο επίσης από βομβαρδισμό.

«Τα πρώτα πορίσματα δείχνουν ότι 12 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή από αεροπορικό πλήγμα στην επαρχία Ουαρντάκ (κεντρικό Αφγανιστάν) κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που έκαναν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις», αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή της η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Τα 10 από τα 12 θύματα του βομβαρδισμού αυτού ήταν παιδιά ηλικίας 6 ως 15 ετών και τα υπόλοιπα δύο ήταν γυναίκες, ενώ και τα 12 ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας, προσθέτει η αποστολή του ΟΗΕ στην ανακοίνωσή της.

Το AFP πληροφορήθηκε από το αφγανικό υπουργείο Άμυνας ότι έχει ξεκινήσει και αυτό τη δική του έρευνα για τον βομβαρδισμό στην Ουαρντάκ, αλλά ακόμη δεν είναι διαθέσιμα τα πορίσματά της.

«Αναλύουμε όλες τις επιχειρησιακές πληροφορίες που είναι σχετικές και αξιόπιστες όσον αφορά τις επιχειρήσεις μας στην Ουαρντάκ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μας παρέχουν οι Αφγανοί εταίροι μας», δήλωσε παράλληλα στο AFP ο Γκραντ Νίλι, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν.

Ανταποκριτής του AFP μίλησε με έναν χωρικό, ο οποίος του είπε ότι έχασε τις δυο του αδερφές στον βομβαρδισμό αυτόν: «Γύρω στις 21:00 πολλές βόμβες έπεσαν στο χωριό και μία έπληξε το σπίτι μας. Άλλα τρία σπίτια επλήγησαν και περισσότεροι από 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν», πρόσθεσε.

Την Τρίτη, η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο άλλων 9 αμάχων, εκ των οποίωνν οι τέσσερις ήταν παιδιά και οι τρεις γυναίκες, από βομβαρδισμό του αμερικανικού στρατού στην επαρχία Καπίσα, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη και πρόσθεσε ότι έρευνα που έκανε για το περιστατικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εννέα ένοπλοι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση υποστήριξης από αέρος των χερσαίων αφγανικών δυνάμεων.

Οι αεροπορικές επιδρομές που γίνονται για να ανακόψουν την πρόοδο των Ταλιμπάν στη χώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες στο Αφγανιστάν.

Μόνον τον Ιούλιο, οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν περίπου 746 οβίδες ή πυραύλους, τα περισσότερα βλήματα σε έναν μόνο μήνα μετά τον Νοέμβριο του 2010, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η αμερικανική στρατιωτική αεροπορία.

Αυτά είναι σχεδόν τα διπλάσια σε σχέση με αυτά που είχε ρίξει τον Ιούλιο του 2017 (350), έναν μήνα πριν από την ανακοίνωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μιας νέας στρατηγικής για το Αφγανιστάν που θα προσφέρει ένα μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών για την αντιμετώπιση των ενόπλων οργανώσεων, κυρίως των Ταλιμπάν.