ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με στόχο τη σύναψη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

«Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Αυτό ήταν κάτι που για διάφορους λόγους τα τελευταία χρόνια, η Ιαπωνία δεν ήταν πρόθυμη να κάνει και τώρα είναι διατεθειμένοι. Επομένως, είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα κι αν όχι…ωχ» σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι καθόλου χαρούμενος με το εμπορικό πλεόνασμα ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ κι επιθυμεί η διμερής συμφωνία να καλύψει αυτό το θέμα.

Γιαπωνέζοι αξιωματούχοι διατυπώνουν ανησυχίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει να μειωθούν οι εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ιαπωνία και ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, κάτι που θα κατάφερε σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε σε δείπνο στη Νέα Υόρκη με τον Σίνζο Άμπε την περασμένη Κυριακή μετά από το οποίο έγραψε στο Twitter:

«Κάναμε πολλά για να βοηθήσουμε την Ιαπωνία, θα ήθελα να δω μεγαλύτερη αμοιβαιότητα στη σχέση αυτή. Θα προχωρήσει!»