Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, που ανήκει στο ακροδεξιό κόμμα FPO, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου την Τρίτη, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για «ανελεύθερη» παρέκκλιση α λα Βίκτορ Ορμπάν μετά τη δημοσίευση οδηγιών που έχουν στόχο να περιορίσουν τη συνεργασία της αστυνομίας με τα μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση.

Σε επιστολή του, η οποία αποκαλύφθηκε από τον Τύπο, το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών συνέστησε στις περιφερειακές διευθύνσεις να περιορίσουν στο «ελάχιστο νόμιμο» την επικοινωνία με τρεις εφημερίδες που θεωρούνται επικριτικές προς την κυβέρνηση, την Kourier, τη Standard και τη Falter.

Η επιστολή αυτή, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει επιβεβαιωθεί από το υπουργείο, προβλέπει επίσης ότι η εθνικότητα και το καθεστώς ενός αιτούντα άσυλο ή ενός ατόμου που έχει ήδη λάβει άσυλο θα πρέπει να αναφέρονται συστηματικά στα άρθρα του Τύπου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Οικολόγοι κατήγγειλαν σήμερα «τη φίμωση των ανεξάρτητων μέσων», καθώς και την απόπειρα «ορμπανοποίησης» της Αυστρίας, μια αναφορά στον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Το φιλελεύθερο κόμμα Neos ζήτησε από το κοινοβούλιο να καλέσει αύριο Τετάρτη τον Κικλ και ζήτησε από τον συντηρητικό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς «να βγάλει συμπεράσματα».

Από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κουρτς τόνισε ότι «οποιοσδήποτε περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου είναι απαράδεκτος».

Η Kurier κατήγγειλε «τον έλεγχο του Κικλ επί των μέσων ενημέρωσης», ενώ η Standard εξέφρασε την αγανάκτησή της για «την ολομέτωπη επίθεση στην ελευθερία των μέσων».

Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι απέστειλε «προτάσεις» προς τις περιφερειακές διευθύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα μέσα τα οποία αφορούν αυτές συχνά «μεροληπτούν» στο δημοσιογραφικό τους έργο.

Ωστόσο το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία δεν προέρχεται από τον Κικλ και ότι το μέιλ «δεν ισοδυναμεί με οδηγία».

Ο 49χρονος Κικλ, πρώην γενικός γραμματέας του FPO που θεωρείται ο εγκέφαλος του κόμματος, δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τον Δεκέμβριο οπότε ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, ένα ευαίσθητο υπουργείο το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε περιέλθει στον έλεγχο της άκρας δεξιάς.