Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα και σε αυτή τέθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, όπως η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό και η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρατηρήθηκε καλύτερο κλίμα, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρηθούν οι επαφές των δύο χωρών και να μπουν σε εφαρμογή τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ενώ στο τραπέζι βρέθηκε, επίσης, το ζήτημα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας αλλά και της πάταξης του δικτύου διακινητών μεταναστών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, απηύθυνε πρόσκληση στον πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Το Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ επεσήμανε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανάγκη συνέχισης των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως πρέπει να γίνει επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, επανέλαβε ωστόσο τις πάγιες τουρκικές θέσεις στο ζήτημα.

Το Κυπριακό αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας, που θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ώρες στη Νέα Υόρκη.