Μια διαφορετική περιήγηση στο Αμφιάρειο, ένα από τα ωραιότερα αρχαία ιερά της Αττικής, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.

Το Αμφιάρειο, όπου λειτουργούσε παράλληλα μαντείο και θεραπευτήριο δημιουργήθηκε τον 5ο π.Χ αιώνα προς τιμήν του μυθικού προσώπου Αμφιάραου. Το ιερό βρίσκεται στην Βορειοανατολική Αττική, στην περιοχή του Ωρωπού κοντά στον οικισμό Κάλαμο, εκεί όπου κατά την αρχαιότητα τελούνταν κάθε πέντε χρόνια τα Μεγάλα Αμφιαράεια, μια σπουδαία γιορτή των Αθηναίων στην οποία εκτός των άλλων λάμβαναν χώρα και αθλητικοί αγώνες.

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί από τις οργανώσεις Monumenta και το Διάζωμα με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, του Μορφωτικού Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Καλάμου και του Αρβανίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου «ΜΠΕΣΑ». Κατά τη διάρκειά της θα γίνει αναφορά στην ιστορία του ιερού, του μαντείου και του θεραπευτηρίου του Αμφιαράου, στα έργα προστασίας και ανάδειξης που πραγματοποιήθηκαν, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μνημεία αλλά και στους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία τους.

Σημειώνεται ότι το 2011 η Monumenta σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να συμβάλλει στο να βρει το Αμφιάρειο τη θέση που του αξίζει στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, παραθεριστών και φίλων της ευρύτερης περιοχής. Από τότε έχουν διοργανωθεί και άλλες περιηγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περίπου 900 άτομα.

Το ραντεβού για την περιήγηση, η οποία είναι δωρεάν, δίνεται στην είσοδο του χώρου και το κόστος του εισιτηρίου είναι δύο ευρώ.