Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί «μια ειδική σύνοδος κορυφής» για το Brexit, αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

«Βρέθηκε συμφωνία: θα υπάρξει ειδική σύνοδος κορυφής τον Νοέμβριο και οι επικεφαλής των χωρών θα το στηρίξουν», επεσήμανε ο Κουρτς μιλώντας στους δημοσιογράφους καθώς προσερχόταν την Πέμπτη για τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Ο Αυστριακός καγκελάριος δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε επισημάνει την Τετάρτη ότι αναμένει τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συνόδου «στα μέσα Νοεμβρίου».

Μετά το χθεσινό τους άτυπο δείπνο μαζί με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, οι 27 υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη για ένα γεύμα όπου θα συζητήσουν τη στρατηγική τους ενόψει των τελευταίων εβδομάδων διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ένωση.

«Πιστεύω ότι γνωρίζετε πως οι προσεγγίσεις είναι ακόμη πολύ διαφορετικές», σχολίασε ο Κουρτς.

Όμως «μακριά από τη συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης για το θέμα και πίσω από τις σκληρές, δημόσιες θέσεις που εκφράζονται στα μέσα (…) έχω την εντύπωση ότι και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση ότι μπορεί να βρεθεί λύση μόνο αν η κάθε μία κάνει βήματα προς την άλλη», κατέληξε.

Συνεργασία Ευρώπης με την Αίγυπτο και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής προκειμένου να εμποδίζουν την αναχώρηση από εκεί παράτυπων μεταναστών που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ.

«Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εμβαθύνει τον διάλογο μαζί μας», δήλωσε ικανοποιημένος ο Κουρτς, χαιρετίζοντας «ένα νέο, σημαντικό στάδιο» στην καταπολέμηση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Μετά το απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 η ΕΕ σύναψε συμφωνίες με την Τουρκία και τη Λιβύη, οι οποίες συνέβαλαν στη μείωση των μεταναστευτικών ροών μέσω της Μεσογείου.

Τώρα οι Ευρωπαίοι θέλουν να επεκτείνουν τις συμφωνίες αυτές με όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής μέσω μιας συνόδου με τον Αραβικό Σύνδεσμο, την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελπίζει να οργανώσει τον Φεβρουάριο.

Ιδρυτικό μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, η Αίγυπτος διαδραματίζει υποδειγματικό ρόλο στην καταπολέμηση της αναχώρησης παράτυπων μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει ως το τέλος του έτους την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα (της Βόρειας Αφρικής) η οποία έχει καταφέρει από το 2016 να εμποδίσει όλες τις αναχωρήσεις μεταναστών» μέσω θαλάσσης, υπογράμμισε ο Αυστριακός καγκελάριος, χαιρετίζοντας «την αποτελεσματικότητα» του Καΐρου.

Διαβάστε επίσης

Brexit και μετανάστευση στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Το μεταναστευτικό συνεχίζει να διχάζει τους ευρωπαίους ηγέτες