Μείζον πολιτικό και δημοσιογραφικό θέμα συνιστά το ψεύτικο, όπως αποδεικνύεται από όλους τους εμπλεκόμενους, ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με συμφωνία της κυβέρνησης και των δανειστών για μη περικοπή των συντάξεων. Και μάλιστα το τηλεγράφημα έλεγε ότι επί του θέματος είχαν ενημερωθεί και τα υπόλοιπα κόμματα.

Η είδηση προκάλεσε τεράστια αναστάτωση το πρωί, αναδημοσιεύτηκε παντού ως είχε δημιουργώντας θετικό κλίμα για την κυβέρνηση (όπως ήθελαν οι εμπνευστές του σχεδίου) αλλά αρνητικές εντυπώσεις στους δανειστές και τις αγορές. Εξ’ ου και η άνοδος, έστω και μικρή στα επιτόκια εκείνη την ώρα. Από το πρωί ξεκίνησαν και οι διαψεύσεις, αρχικά από τους εκπροσώπους των κομμάτων που συναντήθηκαν με την τρόικα και στη συνέχεια πιο πιο επίσημους φορείς.

Ολοι αναζητούσαν στο τηλέφωνο τον πρόεδρο του ΑΠΕ, Μιχάλη Ψύλλο ο οποίος… ούτε ψύλλος στον κόρφο του. Από τη μια επέμεινε στην ορθότητα του ρεπορτάζ, καλύπτοντας τον άγνωστο συντάκτη που το έγραψε και αφετέρου επιχειρούσε να δικαιολογηθεί για ένα ρεπορτάζ που καταφανώς δεν θα μπορούσε να ισχύει. Διότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία για ένα τόσο κρίσιμο θέμα αφού υπάρχουν ακόμη διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών ενώ τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Eurogroup και κανείς άλλος.

Αλλωστε, μόλις ένα 24ωρο πριν ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζ.Κ. Γιούνκερ, είχε πει κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αλλά ακόμη και αυτός δεν έχει τον τελευταίο λόγο, παρά μόνο δίνει το κλίμα.

Στον «πόλεμο» που ξεκίνησε μπήκε και ο Δ. Τζανακόπουλος που επιτέθηκε στη ΝΔ, υιοθετώντας (περιέργως) το ρεπορτάζ του ΑΠΕ. Οι πρώτες χλιαρές αντιδράσεις από τα κόμματα εντάθηκαν όταν Κομισιόν και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών διέψευδαν το ρεπορτάζ. Ενδιάμεσα το Reuters έβγαλε δημοσίευμα που έλεγε ότι διαψεύδεται το θέμα του Πρακτορείου και όλα τότε πήραν το δρόμο τους.

Η παρέμβαση του υπ. Οικονομικών ήταν καταλυτική διότι «έσβηνε» από το χάρτη τα πανηγύρια που ήδη είχαν στήσει στην κυβέρνηση για την… επικοινωνιακή νίκη. «Εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν» τόνισε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος του υπουργείου. Προφανώς αντιλήφθηκαν ότι τα επικίνδυνα παιχνίδια και οι προβοκάτσιες δεν θα μπορούσαν παρά μόνο κακό να κάνουν.

Τι συζητήθηκε

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι στις συναντήσεις με τους θεσμούς, δεν «κλείδωσε» ούτε καν το πακέτο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, αλλά μένουν ανοικτά πόσο θα κοστίσει και πώς ή πότε θα εφαρμοστούν, για κάποια τουλάχιστον από τα μέτρα.

«Αυτό που έγινε στις συζητήσεις με τους θεσμούς ήταν ότι συμφωνήθηκε το δημοσιονομικό κόστος για κάποια από τα μέτρα (ΕΝΦΙΑ, μείωση φόρου επιχειρήσεων κλπ) τα οποία εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Υπάρχουν κάποιες ελάχιστες διαφορές αλλά έχει γίνει σύγκλιση. Θα γίνουν τεχνικά κλιμάκια που θα εξετάσουν πολλά θέματα».

Επιβεβαίωσε δε ότι αν και κοστολογήθηκαν, δεν συμφωνήθηκε ποιες δεσμεύσεις θα εφαρμοστούν το 2019 και ποιες το 2020 ή πιο μετά. «Εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο» λένε στην κυβέρνηση που θα ζυγίσουν επίσης τις επιπτώσεις τους, όπως και οι θεσμοί.

Τα fake news βγήκαν στη φόρα και η θύελλα αντιδράσεων γύρισε μπούμερανγκ στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιο τον πρόεδρο του ΑΠΕ, Μ. Ψύλλου.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, κληθείς να απαντήσει αν αληθεύει ή όχι δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων που έφερε «ευρωπαϊκές πηγές» να δηλώνουν πως εξετάζουν την κατάργηση του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019, ανέφερε:

«Η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε» στην οποία ανέφερε πως «pacta sunt servanda», δηλαδή τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται.

Νωρίτερα δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι δεν υπάρχει συμφωνία δανειστών – Αθήνας.

Επικαλούμενο πηγές με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, το Reuters τόνιζε ότι δεν έχει υπάρξει κατάληψη στις διαπραγματεύσεις για το συνταξιοδοτικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πιθανώς «παγώνουν» την άμεση έγκριση για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Πηγή που επικαλείται το Reuters τονίζει πως είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Κατά την ίδια πηγή, είναι ακόμη απαραίτητο να γίνει καλή δουλειά.

Δεύτερη πηγή ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

Δεσμεύσεις

Η Αθήνα έχει δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% έως το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει το Reuters, θέσπισε νομοθετικές διατάξεις για περικοπές των συντάξεων και αυξήσεις φόρων από το 2019 και το 2020 αντιστοίχως, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Με όλα αυτά τα δεδομένα δημιουργήθηκε μείζον θέμα για το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όχι μόνο για τον άγνωστο συντάκτη του άρθρου αλλά και για τον ίδιον τον πρόεδρο Μιχάλη Ψύλλο ο οποίος από το πρωί επέμενε να στηρίζει το θέμα και να λέει ότι δεν είναι ανυπόστατο. Μάλιστα από τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να ζητήσουν την παραίτησή του.

Ωστόσο και παρά τον σάλο που προκλήθηκε, το ΑΠΕ επέμενε και σε ανακοίνωσε που εξέδωσε ανέφερε: «To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Μάλιστα, και από την ΕΡΤ προσπάθησαν να κάνουν το άσπρο – μαύρο και να δικαιολογήσουν την απίστευτης έκτασης δημοσιογραφική απάτη του ΑΠΕ.

Τα κόμματα βγήκαν στα κάγκελα ζητώντας παραιτήσεις και  μιλώντας ξεκάθαρα για fake news και για προβοκάτσια άνευ προηγουμένου. Ομως, δεν υπήρξε καμιά παραίτηση…