Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν αστειευόταν όταν πρότεινε να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τον ιάπωνα ομόλογό του Σίνζο Άμπε μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ζήτησε διεθνείς «εγγυήσεις» ασφαλείας για τη Βόρεια Κορέα ως αντάλλαγμα για την αποπυρηνικοποίηση, στην οποία η χώρα δεσμεύθηκε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ιουνίου μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η Ρωσία και η Ιαπωνία διεκδικούν αμφότερες μια αλυσίδα νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό και ως εκ τούτου δεν έχουν ακόμη τερματίσει επισήμως τις μεταξύ τους εχθροπραξίες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Πούτιν, ο οποίος καθόταν δίπλα στον Άμπε σε οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική άπω ανατολή, πρότεινε τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης άνευ όρων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο Άμπε δεν έδωσε κάποια απάντηση.

Αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Πιονγκγιάνγκ «δέχθηκε υποσχέσεις για εγγυήσεις ασφαλείας ως αντάλλαγμα για τις ενέργειές της με στόχο την αποπυρηνικοποίηση».

«Όμως μου φαίνεται αντιπαραγωγικό να ζητούμε από τη Βόρεια Κορέα να κάνει τα πάντα και να μην δίνουμε τίποτε σε αντάλλαγμα», πρόσθεσε προτείνοντας να δοθούν στην Πιονγκγιάνγκ «διεθνείς εγγυήσεις», κυρίως από τις πυρηνικές δυνάμεις.

Κατά την ιστορική σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύθηκε σε μια «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου ως αντάλλαγμα για «εγγυήσεις ασφαλείας» .

Έκτοτε όμως οι συνομιλίες για το πώς θα γίνει η αποπυρηνικοποίηση και για το χρονοδιάγραμμά της φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

«Η Βόρεια Κορέα έλαβε μέτρα με στόχο την αποπυρηνικοποίηση (…), όμως φαίνεται πως περιμένει κάποια σινιάλα ως αντάλλαγμα», δήλωσε ο Πούτιν.

«Αν η Βόρεια Κορέα είναι ικανοποιημένη από τις αμερικανικές εγγυήσεις, θα είμαστε ενθουσιασμένοι. Όμως μου φαίνεται πως θα άρμοζαν διεθνείς εγγυήσεις», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μια εβδομάδα πριν από τη νέα διακορεατική σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στην Πιονγκγιάνγκ.

«Όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες που μας περιμένουν στον δρόμο αυτόν, δεν θα απαρνηθούμε την ειρήνη. Ο Νότος και ο Βορράς δεν πρέπει να γυρίσουν στο παρελθόν», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Λι Νακ-γιον στη διάρκεια του φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.