Τρεις μεγάλες εκθέσεις για τη ζωή και το έργο του Λεονάρντο Nτα Βίντσι ενώνονται στην Αθήνα για πρώτη φορά, δημιουργώντας μία έκθεση – σταθμό. Έτσι, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 30 Μαρτίου 2019 έρχεται το «Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius».

Πρόκειται για μια έκθεση που επιδεικνύει το πλήρες φάσμα των επιτευγμάτων του Ντα Βίντσι, τιμώντας έτσι τη μεγαλύτερη διάνοια όλων των εποχών, πέντε αιώνες μετά το θάνατό του. Με τη συνδρομή του Μουσείου Leonardo da Vinci στη Ρώμη, του Ινστιτούτου Lumiere Technology στο Παρίσι, αλλά και ειδικών από Ιταλία και Γαλλία, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τη ζωή και το έργο του απόλυτου Homo Universalis.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το εμβληματικό κτίριο του παλιού αμαξοστάσιου του ΟΣΥ στο Γκάζι (Πειραιώς και Ερμού), μεταμορφώνεται για να φιλοξενήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρία διαφορετικά τμήματα:

Τις μηχανικές εφευρέσεις του Λεονάρντο

75 μοντέλα των εφευρέσεών του, αναπαραγωγές σε φυσικό μέγεθος, διαδραστικές μηχανές, αντίγραφα των περίφημων κωδίκων του και συνολικά πάνω από 200 εκθέματα σχεδιασμένα σε συνεργασία με το Μουσείο Leonardo da Vinci της Ρώμης.

Da Vinci Alive – The Experience

Μία καθηλωτική οπτικοακουστική, βιωματική εμπειρία που παρουσιάζει τη ζωή και το έργο αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη και εφευρέτη.

Τα Μυστικά της Μόνα Λίζα

Τα μυστικά του πιο διάσημου έργου τέχνης στον κόσμο, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά από τον Pascal Cotte και το Lumiere Technology Institute. Μία λεπτομερής επιστημονική ανάλυση και παρουσίαση του αινιγματικού αυτού πίνακα.

Αν και η έκθεση είναι πρωτίστως ψυχαγωγική, δεν της λείπει επίσης η εκπαιδευτική και παράλληλα ενημερωτική πλευρά. Το μαρτυρούν οι 17 θεματικές ενότητες όπου αναδεικνύεται το πλήρες φάσμα του έργου του Λεονάρντο. Ή οι διαδραστικές εμπειρίες που ενθαρρύνουν τη γνώση διά της αφής μαζί με τις κατανοητές επεξηγήσεις των θεωριών και των έργων του Ντα Βίντσι.

Στις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της έκθεσης, συγκαταλέγονται η ανάλυση και ιστορικό περιεχόμενο των βασικών έργων του Ντα Βίντσι με τη χρήση διαδραστικών και διασκεδαστικών τεχνολογιών. Αλλά και η αντιπαραβολή ανάμεσα στο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και στις σύγχρονες τεχνολογίες και μηχανικές εφαρμογές.