Απέναντι στα «fake news» και στην κρίση εμπιστοσύνης που υπονομεύει τις δημοκρατίες, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) επιφορτίζουν μια ανεξάρτητη επιτροπή που αποτελείται από Νομπελίστες, δημοσιογράφους και νομικούς να συντάξει μια «διεθνή διακήρυξη για την πληροφόρηση και τη δημοκρατία» 70 χρόνια μετά την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η διακήρυξη αυτή θα έχει στόχο «τον ορισμό αρχών, τον καθορισμό στόχων και να προταθούν όροι και συνθήκες διαχείρισης». Θα μπορεί επίσης να εξυπηρετήσει ως κείμενο αναφοράς «όλους αυτούς που είναι προσηλωμένοι στη διαφύλαξη ενός ελεύθερου και πλουραλιστικού δημόσιου χώρου, που αποτελεί προϋπόθεση της δημοκρατίας», διευκρινίζουν οι RSF σε ανακοίνωσή τους.

Για τη σύνταξή της, οι RSF συνέστησαν μια ανεξάρτητη επιτροπή, της οποίας θα προεδρεύει η Ιρανή Σιρίν Εμπάντι, η οποία έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, και ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ.

Αυτή απαρτίζεται από 24 εξέχουσες προσωπικότητες 17 χωρών: τον δοκιμιογράφο Φράνσις Φουκουγιάμα και τον πρώην πρόεδρο της Σενεγάλης Αμπντού Ντιουφ, τη Μαρίνα Γουόκερ, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, ή ακόμη τον Τζαν Ντουντάρ, πρώην διευθυντή της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet και πολλούς άλλους Νομπελίστες (Αμάρτια Σεν, Τζόζεφ Στίγκλιτς, Μάριο Βάργκας Λιόσα).

«Ο τελικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να εξασφαλίσουμε διεθνή δέσμευση των κρατών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών. Οι RSF σκοπεύουν να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία κατόπιν πρωτοβουλίας πολλών ηγετών δημοκρατικών χωρών στη βάση της διακήρυξης που θα συνταχθεί, η οποία θα καταλήξει σε ένα ‘Διεθνές Σύμφωνο για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία'», επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Μολονότι η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συντασσόταν για δύο χρόνια, προτού υιοθετηθεί στο Παρίσι από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1948, το χρονοδιάγραμμα αυτής της πρωτοβουλίας είναι πιο αυστηρό: η επιτροπή, η οποία θα συνέλθει για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα, έχει δύο μήνες στη διάθεσή της για να καταλήξει σε ένα κείμενο και ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις που θα τροφοδοτήσουν τις εργασίες της.

Η μκο RSF ευελπιστεί τέλος ότι οι ηγέτες όλου του πλανήτη θα μπορέσουν να δεσμευτούν «ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου» για την κατάρτιση ενός τέτοιου «παγκόσμιου συμφώνου», δήλωσε στο AFP ο Ντελουάρ.