Το Κυπριακό θα θέσει μεταξύ άλλων η Καγκελάριος της Γερμανίας "Ανγκελα Μέρκελ κατά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Βερολίνο στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυπριακές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, κατά τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας και συνεργάτες της Καγκελαρίου, κατέστη σαφές ότι η κυρία Μέρκελ σκοπεύει να θέσει το Κυπριακό στον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς επαναβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του Βερολίνου για μια βιώσιμη λύση του πολιτικού προβλήματος, η οποία, όπως επισημάνθηκε, είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής. Σε ό,τι αφορά την λεγόμενη «επαναπροσέγγιση» της "Αγκυρας με την Ευρώπη, εκτιμάται ότι, λόγω και της κρίσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, επιχειρείται μια στροφή, αλλά θα πρέπει τα λόγια να συνοδευτούν από συγκεκριμένες πράξεις.

Όπως ανέφεραν ακόμη οι ίδιες πηγές, το Βερολίνο στηρίζει την προσπάθεια της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους και θα σταθεί απέναντι σε ενδεχόμενες παρενοχλήσεις από την πλευρά της "Αγκυρας στις επικείμενες γεωτρήσεις, υπενθυμίζοντας τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου, όπου η Τουρκία καλείται να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

Η γερμανική κυβέρνηση άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν από κοινού η Λευκωσία με την Ελλάδα με χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ και επιθυμεί να διερευνηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης και διεύρυνσής τους.

Κατά τον Κύπριο ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, κοινή βούληση Λευκωσίας και Βερολίνου να ενισχύσουν την συνεργασία τους, με πρωτοβουλίες τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την συνάντηση, που είχε τη Δευτέρα με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων σε πολλά θέματα και τόνισε ότι με τον κ. Μάας «συμφωνήσαμε το αμέσως επόμενο διάστημα να δούμε πώς μπορούμε – μέσα από ένα συμβατικό κείμενο αλλά και στην πράξη, μέσα από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. ή σε περιφερειακό επίπεδο – να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας».

Την Τρίτη ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον υφυπουργό, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ, ενώ θα έχει ακόμη επαφές με εκπροσώπους των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ», με θέμα: «Κύπρος: Μια άγκυρα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο».

Το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο θα ολοκληρωθεί με δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του η Γερμανοκυπριακή Ομάδα της Bundestag.