Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ συνάντησαν μυστικά αντάρτες στρατιωτικούς της Βενεζουέλας για να συζητήσουν για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο αλλά τελικά αποφάσισαν να μην δώσουν συνέχεια, γράφει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καταγγέλλει με δριμύτητα εδώ και μήνες μια αυταρχική παρέκκλιση του καθεστώτος Μαδούρο, το οποίο είναι όλο και πιο απομονωμένο στην ήπειρο και αντιμέτωπο με σοβαρή οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει στη μαζική έξοδο των πολιτών της Βενεζουέλας προς γειτονικές χώρες.

Η New York Times,, που βασίζεται σε αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζει και σε έναν πρώην στρατιωτικό αξιωματούχο της Βενεζουέλας που μετείχε στις συνομιλίες, γράφει ότι οι συζητήσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Λευκός Οίκος, τον οποίο επικαλείται η NYT, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, εμμένοντας απλά στην ανάγκη ενός «διαλόγου με όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας που εκφράζουν επιθυμία για δημοκρατία».

Εάν αποδειχθεί, η ύπαρξη παράνομου διαύλου επικοινωνίας με αντιπάλους που προετοίμαζαν πραξικόπημα θα μπορούσε να ταράξει τα νερά, δεδομένης της μακράς ιστορίας των μυστικών παρεμβάσεων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Ο Τραμπ είχε προκαλέσει την οργή του Καράκας και θύελλα αντιδράσεων στη Λατινική Αμερική μιλώντας το καλοκαίρι του 2017 για «πιθανή στρατιωτική επιλογή» στη Βενεζουέλα. Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε τότε να επανορθώσει αναφέροντας ότι ουδεμία στρατιωτική δράση είχε προγραμματιστεί στο εγγύς μέλλον.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας βεβαιώνει ότι ο Νικολάς Μαδούρο ήταν ο στόχος της επίθεσης στις 4 Αυγούστου στο Καράκας και ότι αυτή η επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε από δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη γεμάτα με εκρηκτικά, «σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από το έδαφος των ΗΠΑ», μια εκδοχή που η Ουάσινγκτον απορρίπτει κατηγορικά.