Ιστορική ευκαιρία για την ΠΓΔΜ που δεν πρέπει να χαθεί χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για την συμφωνία των Πρεσπών, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα Σκόπια για την επέτειο της ανεξαρτητοποίησης της γειτονικής χώρας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ η κ. Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα. «Μην μείνετε σπίτι σας στις 30 Σεπτεμβρίου, εσεις αποφασίζετε για το μέλλον σας» είπε η Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι η έγκριση της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου, αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας , όπως και στη Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, που υπέγραψαν οι δύο χώρες πέρυσι τον Αύγουστο, και στο πλαίσιο αυτό εξήρε το θάρρος που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών, Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ και Μπόικο Μπορίσοφ, για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή.

Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επίσκεψη της Άγγελα Μέρκελ στα Σκόπια συμπίπτει με την εθνική επέτειο της χώρας του (Ημέρα της Ανεξαρτησίας) και σημείωσε ότι οι πολίτες της χώρας του θα «ανταποδώσουν» την επίσκεψη αυτή με ένα επιτυχές δημοψήφισμα, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (το κόμμα αυτό επικρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών) όχι όμως και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, γεγονός που υποδηλώνει τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας για την εναντίωση του κ. Ιβάνοφ στη συμφωνία για το ονοματολογικό και στις προσπάθειες υπονόμευσής της.

Η Ανγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ λέγοντας: «Δεν θα συναντήσω τον πρόεδρο, αλλά θα συναντηθώ με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης. Θα του πω αυτό που κατέστησα σαφές και στον πρωθυπουργό Ζάεφ, ότι όλοι οι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να είναι υπεύθυνοι όταν πρόκειται για το εθνικό συμφέρον» διεμήνυσε η Μέρκελ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου

Τη γερμανίδα καγκελάριο υποδέχθηκε με στρατιωτικές τιμές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Χθες, από τη γειτονική χώρα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ήταν πολύ θετικό αν στο δημοψήφισμα υπάρξει υψηλή συμμετοχή και θετική έκβαση.»