Πάνω από 250 προσωπικότητες του κόσμου του Πολιτισμού στην Σουηδία υπέγραψαν έκκληση στο Facebook για να μπει φραγμός στους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), το κόμμα της νεοναζιστικής άκρας δεξιάς που προβλέπεται να καταγράψει ιστορικό σκορ στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου.

Με πρωτοβουλία του ηθοποιού Kjell Bergqvist, ηθοποιοί, συγγραφείς, μουσικοί ενώθηκαν στην ομάδα #Vad som helst men ALDRIG SD (Ολα εκτός του SD) που έχει συγκεντρώσει ήδη 90.000 υπογραφές.

«Δεν μπορώ να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια», εξήγησε ο Kjell Bergqvist στην εφημερίδα Aftonbladet.

«Είμαστε πολλοί που αισθανόμαστε ανησυχία και φόβο πριν από τις εκλογές και χάρη σε αυτήν την ομάδα μπορούμε να ενωθούμε, να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο μέλλον», είπε.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που υπογράφουν, ο ζωγράφος και γλύπτης Ernst Billegren, οι ηθοποιοί Joel Kinnaman (House of Cards), Pernilla August (Best Intentions), η τραγουδίστρια της τζαζ Victoria Tolstoy, τρισέγγονη του ρώσου συγγραφέα, η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Camilla Lackberg ή ο Marten Palme, γιος του πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Σουηδούς Δημοκράτες, παράταξη που ιδρύθηκε το 1988 από πρώην μέλη του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος, με άλλα λόγια , του ναζιστικού κινήματος, 17% έως πάνω από 20% των ψήφων, ενώ ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί και να υποτιμούν την δυναμική του κόμματος.

Το 2010 είχαν λάβει το 5,7% των ψήφων, στην συνέχεια το 2014, το 12,9%, πριν από την έλευση στην Σουηδία τον επόμενο ακριβώς χρόνο 160.000 αιτούντων άσυλο.

Δεν έχουν καμία πιθανότητα να αναλάβουν την εξουσία μετά τις εκλογές της Κυριακής, αφού κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να τους περιλάβει σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Όμως, η επιρροή τους στον πολιτικό διάλογο αυξάνεται και προτίθενται να εξαργυρώσουν την υποστήριξή τους προς την δεξιά για να ηττηθεί η απερχόμενη κεντρο-αριστερή κυβέρνηση μειοψηφίας, αναλαμβάνοντας την προεδρία κοινοβουλευτικών επιτροπών.