Ένας Φιλιππινέζος δήμαρχος, το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στον κατάλογο των πολιτικών τους οποίους ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε κατηγορεί ότι εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών, δολοφονήθηκε την Τετάρτη στο γραφείο του, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η δολοφονία του Μαριάνο Μπλάκο, δημάρχου της πόλης Ρόντα, είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά φόνων εκλεγμένων λειτουργών που φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών ή να είναι χρήστες.

Η βία, ακόμη και οι φόνοι, είναι συχνό φαινόμενο στην πολιτική ζωή των Φιλιππίνων, όμως οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τότε που ξεκίνησε η αιματηρή εκστρατεία του Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών.

Ο 59χρονος Μπλάνκο σκοτώθηκε από αγνώστους μετά τα μεσάνυκτα στο γραφείο του, δήλωσε ο επιθεωρητής Τζάιρ Πάλκον.

Με τον φόνο αυτόν αυξάνεται σε τουλάχιστον έξι ο αριθμός των δημάρχων ή των αναπληρωτών δημάρχων που έχουν φονευθεί από τον Μάιο στις Φιλιππίνες.

Τον Ιούλιο ο Αντόνιο Χαλίλι, δήμαρχος της Τανουάν, είχε δολοφονηθεί από έναν ελεύθερο σκοπευτή στη διάρκεια μιας τελετής στο δημαρχείο.

Τον Φεβρουάριο ο ανιψιός του Μπλάνκο που είναι αναπληρωτής δήμαρχος της Ρόντα και δικηγόρος σκοτώθηκε από αγνώστους όταν έβγαινε από δικαστήριο αφού είχε υπερασπιστεί κάποιον που κατηγορούνταν για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Ο Ντουτέρτε έχει κηρύξει πόλεμο στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών από τα τέλη Ιουνίου 2016 όταν ανέλαβε την προεδρία των Φιλιππίνων. Από τότε η αστυνομία δηλώνει ότι έχει σκοτώσει 4.410 εμπόρους και χρήστες.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν από την πλευρά τους ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι τριπλάσιος και κατηγορούν την αστυνομία και τις πολιτοφυλακές ότι σκοτώνουν ανθρώπους χωρίς αποδείξεις.