Με επίκεντρο τα θέματα διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση αύριο στις 14:00, στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Ν. Κοτζιά. 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα αναφερθεί στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες ήδη από την εποχή της ελληνικής ανεξαρτησίας και τη σχέση ειλικρίνειας που τις συνδέει. Ακόμη, θα εστιάσει στο κοινό τους όραμα για μια Ευρώπη ευημερίας και ανάπτυξης με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Θα τεθούν επίσης τα ευρωπαϊκά θέματα, όπως το μέλλον της Ευρώπης, η διαδικασία του Brexit, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, καθώς και οι διατλαντικές σχέσεις. 

Οι δυο υπουργοί θα εστιάσουν και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία η Ελλάδα -ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ στην περιοχή- υποστηρίζει ένθερμα και έμπρακτα, μέσω της προσφοράς τεχνογνωσίας στις χώρες που το επιθυμούν. Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί εξάλλου χαρακτηριστικό παράδειγμα επίλυσης ενός από τα χρονίζοντα ζητήματα στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από επίπονες αλλά ειλικρινείς διαπραγματεύσεις.

Ακόμη, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση στη Συρία, υπό το φως και του ιστορικού ρόλου που έχει διαδραματίσει η Γαλλία στην περιοχή αυτή. Οι δύο υπουργοί μοιράζονται κοινές ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη χώρα, καθώς είναι απαραίτητο να αποφευχθεί νέα κλιμάκωσή τους, να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να αποφευχθεί ένα νέο προσφυγικό κύμα.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Θα τονίσει παράλληλα την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων και του αισθήματος ασφάλειας όλων των Κυπρίων, καθώς και του δικαιώματος της Κύπρου να ασκεί, όπως όλα τα ανεξάρτητα Κ-Μ των Ηνωμένων Εθνών, τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, όπως εκείνη κρίνει σκόπιμο.  

 

Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς θα ενημερώσει τον γάλλο ομόλογό του για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής διπλωματίας, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών και το ευρύ φάσμα διασυνοριακής συνεργασίας με τα βόρεια γειτονικά μας κράτη αλλά και με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.