Ο συριακός στρατός «ετοιμάζεται να διευθετήσει» το πρόβλημα της «τρομοκρατίας» στην επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η κατάσταση στην Ιντλίμπ εξακολουθεί να παραμένει αντικείμενο ιδιαίτερης ανησυχίας για τη Μόσχα, τη Δαμασκό, την Άγκυρα και την Τεχεράνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ, δύο ημέρες πριν από την ρωσο-τουρκο-ιρανική σύνοδο κορυφής για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί στο Ιράν.

«Ένας νέος κόμβος της τρομοκρατίας έχει δημιουργηθεί εκεί (…) και αυτό οδηγεί σε γενική αποσταθεροποίηση της κατάστασης», υπογράμμισε.

«Αυτό υπονομεύει τις προσπάθειες που έχουν στόχο μια πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση» στη Συρία και, «το κυριότερο, αυτό αποτελεί σημαντική απειλή για τις (στρατιωτικές) βάσεις μας» στη Συρία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Από τη ζώνη αυτή έχουν απογειωθεί πρόσφατα δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο τη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ, στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να διευθετηθεί», επέμεινε ο Πεσκόφ.

«Γνωρίζουμε πως οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή γίνεται ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Δευτέρα τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν εναντίον μιας επίθεσης στην Ιντλίμπ, λέγοντας πως μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να προκαλέσει μια «ανθρώπινη τραγωδία».

«Η εκτόξευση προειδοποιήσεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αρνητική και επικίνδυνη για την κατάσταση σε όλη τη Συρία δυναμική σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια πλήρης και εξαντλητική προσέγγιση» για τη διευθέτηση του προβλήματος, αντέδρασε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τελευταία συριακή περιφέρεια που διαφεύγει του ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων, η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται σε ποσοστό 60% από την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (η οποία αποτελείται από μέλη της πρώην οργάνωσης της Αλ-Κάιντα στη Συρία) ενώ δρουν επίσης σ’ αυτή πολλές ανταρτικές οργανώσεις.