Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τις αρχές της Μιανμάρ να επανεξετάσουν την απόφαση δικαστή που καταδίκασε δύο δημοσιογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να εκτίσουν κάθειρξη 7 ετών αφού τους έκρινε ενόχους της κατηγορίας περί παράβασης του νόμου περί κρατικών απορρήτων, όπως τόνισε σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς τη Δευτέρα.

«Είναι απαράδεκτο» το γεγονός ότι «αυτοί οι δημοσιογράφοι διώχθηκαν ποινικά διότι έκαναν ρεπορτάζ για μείζονες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Ροχίνγκια στην επαρχία Ραχίν» της Μιανμάρ, όπου ζούσε η πλειονότητα των μουσουλμάνων μειονοτικών, τόνισε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να ζητεί την αποφυλάκισή τους και «τον απόλυτο σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Αναφερόμενη στις καταδίκες των δύο δημοσιογράφων, του Ουά Λόουν και του Κέι Σου Όου, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κάλεσε να αποφυλακιστούν αμέσως και χωρίς όρους.

«Είναι σαφές σε όλους ότι ο στρατός της Μιανμάρ διέπραξε εκτεταμένες φρικαλεότητες», τόνισε η Χέιλι σε ανακοίνωσή της.

«Σε μια ελεύθερη χώρα, είναι καθήκον ενός υπεύθυνου Τύπου να ενημερώνει τον κόσμο», να ελέγχει την εξουσία, «να φροντίζει οι ηγέτες να δίνουν λόγο».

Η καταδίκη των δημοσιογράφων «επειδή έκαναν τη δουλειά τους είναι ακόμη ένα φρικιαστικό στίγμα για την κυβέρνηση της Μιανμάρ», πρόσθεσε η αμερικανίδα διπλωμάτισσα.