Ο Ρωσικός στόλος βρίσκεται ήδη μια ανάσα από την Κύπρο, δέσμευσε θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Μεγαλόνησο για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά και με χρήση πυραύλων σε μεγάλο ύψος, πράγμα που οι κυπριακές αρχές εναέριας κυκλοφορίας αναγκάστηκαν, για λόγους ασφαλείας να τροποποιήσουν τα δρομολόγια των αεροσκαφών.

Η παρουσία του ρωσικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και στις αεροπορικές και στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, των Βρετανών και του Ισραήλ που από χθές σημειώνεται ασυνήθιστη κίνηση στο Fir Λευκωσίας από πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών. Και μέσα στην αναπουμπούλα η Τουρκία έστειλε το «Μπαρμπαρός» για έρευνες κοντά στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απειλεί με γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το φθινόπωρο.Συγκεκριμένα η κατάσταση στη θαλάσσια και εναέρια περιοχή της Κύπρου έχει ως εξής:

Εξαιρετικά θερμή η βδομάδα αυτή στην ανατολική Μεσόγειο, προφανώς κυρίως λόγω Συρίας, με τη Ρωσία, για πρώτη φορά, να έχει δεσμεύσει συνολικά οκτώ μεγάλες θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κύπρο για ναυτικές ασκήσεις από την Δευτέρα εκ των οποίων κάποιες θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη και κάποιες μέχρι και το Σάββατο. Σε όλες τις περιπτώσεις οι δεσμεύσεις έγιναν μέσω Navtex υπό τη διαδικασία που καθορίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Από τις οκτώ θαλάσσιες περιοχές, οι επτά περιοχές εμπίπτουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Fir Λευκωσίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει και Notam για περιορισμούς στις πτήσεις στις περιοχές των ρωσικών ναυτικών ασκήσεων, αφού γίνεται αναφορά σε πυρά με ρουκέτες.

Για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελευθερος» η Ρωσία, μέσω των διαδικασιών που αναγνωρίζουν πλήρως τα δικαιώματα και τις περιοχές ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δέσμευσε για ασκήσεις του Πολεμικού της Ναυτικού και μεγάλη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βόρειων ακτών της Κύπρου και των ακτών της Τουρκίας.

Πρόκειται για περιοχή που φτάνει πολύ κοντά στο ακρωτήρι του Κορμακίτη στην κατεχόμενη Κύπρο και καλύπτει μια έκταση 4.400 τετρ. χιλιομέτρων εκτεινόμενη δυτικά μέχρι το ύψος του ακρωτηρίου του Ακάμα και βόρεια μέχρι τα ανοικτά του τουρκικού θέρετρου Αναμούρ.

Δεσμεύτηκε, πάντα με την ίδια Navtex για ασκήσεις και η περιοχή που τα τελευταία χρόνια συχνά-πυκνά δεσμεύει η Ρωσία για ασκήσεις μεταξύ Κύπρου και Συρίας ανοικτά του Κάβο Γκρέκο και απέναντι από την Ταρτούς της Συρίας, που επίσης περιλαμβάνεται στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, για πρώτη φορά, μέσω της ίδιας Navtex, δεσμεύτηκε για ασκήσεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, περιοχή κοντά στις νότιες ακτές της Κύπρου, έκτασης 4.300 τετρ. χιλιομέτρων περίπου παράλληλα με τις ακτές από τη Λάρνακα μέχρι και τη Λεμεσό.

Πρόσθετα, δεσμεύτηκε δεύτερη περιοχή νοτιοδυτικά της Κύπρου, η οποία επικαλύπτεται και με Notam Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλες τέσσερεις περιοχές –που εμπίπτουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην περιοχή ευθύνης της Κύπρου, περιλαμβάνονται στην ίδια Navtex, που να σημειωθεί ότι δημοσιεύτηκε και μέσω του διεθνούς συστήματος ειδοποιήσεων προς ναυτιλομένους για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (Navarea III).

Επίσης ανακοινώνονται μέσα από το ανάλογο σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για περιοχές στα δυτικότερα και νοτιοδυτικότερα όρια του Fir Λευκωσίας (που συμπίπτει με την περιοχή ευθύνης της Κύπρου).

Και η Τουρκία προκαλεί

Η Τουρκία σαφώς εγκλωβισμένη στις αδιέξοδες της πολιτικές και ενέργειες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ισορροπίες μεταξύ των καλών της σχέσεων με τη Ρωσία και ταυτόχρονα να μη δεχθεί την αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις εν λόγω περιοχές, εξέδωσε αντι–Notam.

Αναφέρεται στα περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι οι τρεις Notam της Κύπρου –που καλύπτουν τις εναέριες περιοχές ναυτικών ασκήσεων– δεν ισχύουν καλώντας τα πληρώματα αεροσκαφών να επικοινωνούν με το παράνομο «Ερτζιάν».

Ωστόσο, καμία ενέργεια δεν καταγράφηκε μέχρι χθες, σε σχέση με τις ρωσικές ναυτικές ασκήσεις, ενώ στο παρελθόν η Τουρκία είχε εκδώσει ειδοποίηση προσπαθώντας να ακυρώσει τις ρωσικές δεσμεύσεις περιοχών σε περιοχές ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ναυτικές ασκήσεις.

Η Τουρκία, προφανώς όχι τυχαία, «δέσμευσε» παράτυπα δύο περιοχές βόρεια της Κύπρου εντός του Fir Λευκωσίας για ασκήσεις Έρευνας-Διάσωσης που ξεκινούν αμέσως μετά την λήξη της ρωσικής ναυτικής άσκησης στην ίδια περιοχή.

Στο μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμεύσει με τρεις άλλες Notam και τρεις συνεχόμενες περιοχές νότια της Κύπρου για αεροπορικές ασκήσεις. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για αεροπορικές ασκήσεις του Ισραήλ.

Οι ασκήσεις, επηρεάζουν αισθητά την κίνηση πολιτικών αεροσκαφών στο Fir Λευκωσίας, αφού η κυπριακάη κυβέρνηση, έχει «κλείσει» για την κυκλοφορία αεροσκαφών μεγάλο αριθμό νοητών «λεωφόρων» υπερπτήσεων αεροπλάνων.

Μέχρι τον Απ. Αντρέα στέλνουν τώρα το «Μπαρμπαρός»

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Τουρκία με παράτυπη Navtex, έχει τροποποιήσει ελαφρά την περιοχή στην οποία τους τελευταίους μήνες διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός», με τη νέα περιοχή να φτάνει τώρα μέχρι και τις ακτές του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα.