Η διεύθυνση του τηλεοπτικού δικτύου NBC δέχτηκε έντονες επικρίσεις την Παρασκευή, μετά τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times ότι επιχείρησε να «πνίξει» πέρσι την έρευνα των δημοσιογράφων του για τη σεξουαλική κακοποίηση πολλών γυναικών από τον μεγαλοπαραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Την αποκάλυψη έκανε πρώην παραγωγός του NBC, ο Ρικ ΜακΧιού, ο οποίος υποστήριξε ότι η διεύθυνση του NBC δεν του επέτρεψε να πάει στο Λος Αντζελες για να πάρει συνέντευξη, μαζί με τον δημοσιογράφο Ρόναν Φάροου, από γυναίκα που κατηγορούσε τον Γουάινστιν για βιασμό.

«Τρεις ημέρες πριν πάω στο Λος Αντζελες με τον Ρόναν για να πάρουμε συνέντευξη από γυναίκα που είχε αξιόπιστη κατηγορία σε βάρος του Χάρβεϊ Γουάινστιν, με διέταξαν να σταματήσω, να μην κάνω τη συνέντευξη» και «να σταματήσω όλη αυτή την ιστορία» είπε ο ΜακΧιού στην εφημερίδα.

«Από τα ανώτερα κλιμάκια»

«Οι εντολές προήλθαν από τα ανώτερα κλιμάκια του NBC», υποστήριξε, κατηγορώντας τη διεύθυνση του δικτύου για «μείζονα παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Επικαλούμενος πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, ο ενημερωτικός ιστότοπος Daily Beast ανέφερε επίσης ότι δικηγόρος του NBC News απείλησε ότι θα δυσφημούσε τον Ρόναν Φάροου αν συνέχιζε την έρευνά του.

Ο πρόεδρος του δικτύου, Νόα Οπενχαϊμ, διαβεβαίωσε την εφημερίδα ότι σταμάτησε την έρευνα μόνο επειδή δεν πληρούνταν τα κριτήρια επαλήθευσης του ρεπορτάζ, τα οποία θέτει το κανάλι, και πως ο Ρόναν Φάροου πρότεινε μόνος του να συνεχίσει αλλού τη δουλειά του.

«Ο ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο το NBC News προσπάθησε να πνίξει την ιστορία του Γουάινστιν την εποχή που ο Ρόναν Φάροου εργαζόταν για το NBC (…), είναι ξεδιάντροπο ψέμα», πρόσθεσε εκπρόσωπος του δικτύου.

Πήρε το βραβείο Πούλιτζερ

Αφού αποχώρησε από το δίκτυο, ο Ρόναν Φάροου συνέχισε την έρευνά του στο New Yorker. Οι αποκαλύψεις του για τη σεξουαλική κακοποίηση και τους βιασμούς γυναικών από τον Γουάινστιν δημοσιεύτηκαν δύο μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2017, στο νεοϋορκέζικο περιοδικό.

Χάρη στο ρεπορτάζ αυτό κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ τον προηγούμενο Απρίλιο.

Η διεύθυνση του NBC έχει κατηγορηθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ότι δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τη σεξουαλική παρενόχληση των υπαλλήλων του.

Ενας από τους γνωστότερους παρουσιαστές του, ο Ματ Λάουερ, κατηγορήθηκε στα τέλη του 2017 για σεξουαλική παρενόχληση και απολύθηκε ενώ άλλος, ο Τομ Μπρόκαου, κατηγορείται επίσης ότι παρενόχλησε τρεις συνεργάτιδές του.