Η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου αναδεικνύει την ιστορία της Σάρα Μαρντίνι από τη Συρία που συνελήφθη στην Ελλάδα υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, όπως μεταδίδει η Deutche Welle.

Ποια είναι η Σάρα Μαρντίνι; Με την αδερφή της, Γιούσρα, έγιναν γνωστές προ ετών όταν, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη Συρία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν ώρες ολόκληρες μέχρι τη Λέσβο.

Τα κατάφεραν γιατί στη Συρία ήταν και οι δύο πολλά υποσχόμενες κολυμβήτριες. Ενώ η Γιούσρα συνέχισε τις προπονήσεις στη Γερμανία και μάλιστα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η Σάρα επέστρεψε για κάποιο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα για να συνεργαστεί με ΜΚΟ που προσπαθούσε να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

«Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά»

Οπως γράφει η Tageszeitung «κανονικά ήθελε να επιστρέψει στο Βερολίνο, καθώς από τη Δευτέρα θα συνέχιζε τη φοίτησή της σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Την περασμένη Τρίτη η Μαρντίνι συνελήφθη στην Ελλάδα.

»Την ίδια μέρα η ελληνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε εγκληματικό δίκτυο για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες. Λέγεται ότι οι ακτιβιστές συνεργάζονταν με διακινητές και βοηθούσαν κάποιους ανθρώπους να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

»Επίσης, λέγεται ότι παρακολουθούσαν την επικοινωνία, μέσω ασυρμάτου, της ελληνικής ακτοφυλακής, καθώς και της Frontex».

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές για την υπόθεση. Πάντως, ο Φλόριαν Μπέκερ, διευθυντής του ιδιωτικού πανεπιστημίου στο οποίο σπουδάζει η Σάρα Μαρντίνι, δηλώνει στην Tageszeitung: «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε η Σάρα να βγει από τη φυλακή και να συνεχίσει τις σπουδές της. Εχει δουλέψει τόσο σκληρά γι αυτές… »