Ο αυστριακός φωτογράφος Έριχ Λέσινγκ, ένας από τους «πρυτάνεις» του φωτορεπορτάζ, ο οποίος είχε καλύψει φωτογραφικά την εξέγερση του 1956 στη Βουδαπέστη, πέθανε την περασμένη νύκτα σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε το ισραηλιτικό συμβούλιο της Βιέννης.

Ο Έριχ Λέσινγκ είχε καλύψει μεταπολεμικά τα μεγάλα γεγονότα της διεθνούς πολιτικής ζωής, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, και τράβηξε εκατοντάδες φωτογραφίες κατά την αντικομμουνιστική εξέγερση του φθινοπώρου του 1956 στην Ουγγαρία, η οποία συνετρίβη από τα σοβιετικά στρατεύματα.

Είχε εργασθεί για το πρακτορείο Associated Press ενώ είχε συνεργαστεί επίσης με περιοδικά όπως το Life και το Paris-Match, πριν ενταχθεί στο έγκυρο πρακτορείο φωτορεπορτάζ Magnum.

Γεννημένος το 1923 και γόνος μιας εβραϊκής οικογένειας της Βιέννης, ο Έριχ Λέσινγκ διέφυγε το 1939 στην Παλαιστίνη, ενώ η οικογένειά του παρέμεινε στην Αυστρία και αποδεκατίσθηκε από τους Ναζί. Όταν επέστρεψε στην Αυστρία το 1947, τεκμηρίωσε φωτογραφικά την επικαιρότητα της χώρας του και της περιοχής, από την υπογραφή της συνθήκης του 1955 στη Βιέννη, που έβαλε τέλος στην παρουσία κατοχικών δυνάμεων στην Αυστρία, μέχρι τα πορτρέτα αρχηγών κρατών όπως ο Ντε Γκωλ, ο Αντανάουερ, ο Αϊζενχάουερ ή ο Χρουστσόφ.

Το 2013 ο Έριχ Λέσινγκ δώρισε 60.000 φωτογραφίες στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αυστρίας.