Ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Ουάσιγκτον, ο Χουσάμ Ζομλότ, κατήγγειλε την Παρασκευή την ακύρωση της χορήγησης βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στους Παλαιστίνιους, κρίνοντας πως η κίνηση στρέφεται «εναντίον της ειρήνης».

Οι ΗΠΑ διέκοψαν τη βοήθεια των $200 εκατ. στους Παλαιστινίους

«Αυτή η κυβέρνηση οδεύει να κατεδαφίσει το αμερικανικό όραμα και την αμερικανική δέσμευση δεκαετιών στην Παλαιστίνη. Μετά την Ιερουσαλήμ και την UNRWA, αυτό δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να επιβεβαιώνει την εγκατάλειψη της λύσης των δύο Κρατών και την πλήρη υιοθέτηση της ατζέντας εναντίον της ειρήνης του Νετανιάχου», τόνισε ο Ζομλότ σε ανακοίνωσή του.

«Η μετατροπή της ανθρωπιστικής και της αναπτυξιακής βοήθειας σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού δεν θα έχει αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Βλέπουν προσπάθεια εξαναγκασμού

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι περικόπτει δραστικά τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του Γραφείου Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Παλαιστινιακή Αρχή έχουν παγώσει μετά την απόφαση Τραμπ, στα τέλη του 2017, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Πολλοί παρατηρητές βλέπουν στις αμερικανικές αποφάσεις για διακοπή της οικονομικής βοήθειας προσπάθεια άσκησης ασφυκτικής πίεσης στην Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να αναγκαστεί να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο έχει εξαγγείλει ότι θα παρουσιάσει η κυβέρνηση Τραμπ.