Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διόρισε την Πέμπτη νέο ειδικό απεσταλμένο της Ουάσινγκτον στη Βόρεια Κορέα τον Στιβ Μπίγκαν, ανακοινώνοντας ότι και οι δύο τους πρόκειται να επισκεφθούν μαζί την επόμενη εβδομάδα την Πιονγκγιάνγκ σε μια προσπάθεια να πείσουν τη βορειοκορεατική ηγεσία να εγκαταλείψει το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

«Ο Στιβ θα καθοδηγεί την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα και τις προσπάθειές μας να επιτύχουμε τον στόχο του προέδρου Τραμπ για την οριστική, πλήρως επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, όπως συμφωνήθηκε από τον Κιμ Γιονγκ Ουν» είπε στους δημοσιογράφους ο Πομπέο.

«Εκείνος κι εγώ θα μεταβούμε στη Βόρεια Κορέα την επόμενη εβδομάδα για να επιτύχουμε περαιτέρω διπλωματική πρόοδο προς τον στόχο μας», πρόσθεσε, χωρίς να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Αυτό θα είναι το τέταρτο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Βόρεια Κορέα και το δεύτερο μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ στη Σιγκαπούρη.

Ο Στιβ Μπίγκαν, 55 ετών, ήταν μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος, αρμόδιος για διεθνή θέματα, της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford. Έχει κυβερνητική και διπλωματική εμπειρία αφού μετείχε στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του Ρεπουμπλικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ήταν επίσης σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας του πρώην Ρεπουμπλικανού προέδρου της Γερουσίας Μπιλ Φριστ.