Ενοχοι για αδικήματα που σχετίζονται με φοροδιαφυγή, τραπεζική απάτη και παραβίαση της νομοθεσίας περί εκλογικής χρηματοδότησης είναι δυο πρώην στενοί συνεργάτες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: ο Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του και ο Μάικλ Κόεν, πρώην δικηγόρος του.

Οι ένορκοι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο όπου δικάζεται ο πρώην συνεργάτης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε ετυμηγορία, αφού συνεδρίαζαν επί τέσσερις ημέρες.

Οι έξι άνδρες και οι έξι γυναίκες που αποτελούν το σώμα των ενόρκων ανέφεραν ωστόσο στον δικαστή ότι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση για 10 από τις 18 κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ. Οι περισσότερες από τις κατηγορίες αφορούσαν φοροδιαφυγή και τραπεζική απάτη.

Ο δικαστής κήρυξε κακοδικία για αυτές τις δέκα κατηγορίες και ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί απόφαση για τις υπόλοιπες οκτώ.

«Κατέβαλα χρήματα για λογαριασμό υποψηφίου»

Στο μεταξύ, ο πρώην δικηγόρος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ενώπιον δικαστηρίου ότι κατ’ εντολή «υποψηφίου για ομοσπονδιακό αξίωμα» φρόντισε να καταβάλει χρήματα «με κύρια επιδίωξη τον επηρεασμό των εκλογών».

Ο Κόεν δήλωσε ένοχος για συνολικά οκτώ κατηγορίες, οι πέντε από τις οποίες αφορούν το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Παραδέχτηκε επίσης ότι παραβίασε τη νομοθεσία περί εκλογικής χρηματοδότησης κατά διαταγή «υποψηφίου για ομοσπονδιακό αξίωμα», τον οποίο δεν κατονόμασε.

Η φωνή του Κόεν «έσπασε» ενώ απαντούσε στις ερωτήσεις του δικαστή Ουίλιαμ Πόλεϊ Γ΄.

Ο συμβιβασμός τον οποίο συμφώνησε ο Κόεν με τις εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνει την πιθανή επιβολή ποινής φυλάκισης έως πέντε ετών και τριών μηνών, όπως ανακοίνωσε ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν όπου οδηγήθηκε το βράδυ της Τρίτης ο 51χρονος δικηγόρος.

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ για ενοχή Μάναφορτ: Δεν έχει σχέση με εμένα

Παραδόθηκε στο FBI ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ