Μπορεί το όνειρο να έχεις ένα δικό σου ιστιοπλοϊκό να μοιάζει στις μέρες μας ανέφικτο, ωστόσο, οι δυνατότητες που προσφέρει στα παιδιά η ιστιοπλοΐα ή αν προτιμάτε η τέχνη του αρμενίσματος, είναι τέτοιες, που ίσως κάνουν κάποιους γονείς, που μπορούν να καλύψουν το οικονομικό κόστος στα διάφορα summer cump, να φροντίσουν ώστε τα παιδιά τους να ασχοληθούν με αυτή τη δραστηριότητα.

Και τούτο επειδή η ιστιοπλοΐα δεν είναι μια ακόμη αθλητική δραστηριότητα για παιδιά, είναι τρόπος ζωής που θα τα ακολουθήσει για πάντα. Εκτός του ότι γυμνάζει το σώμα, αποτελεί μοναδική ευκαιρία ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τη θάλασσα και όχι μόνο.

Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει σε κάποιον ιστιοπλοϊκό όμιλο από την ηλικία των 5 – 6 ετών με βασική προϋπόθεση να γνωρίζει καλό κολύμπι. Φυσικά, του παρέχεται σωσίβιο και εξοπλισμός ασφάλειας, αλλά θα πρέπει να μπορεί να επιπλέει και από μόνο του.

Η αντίληψη οξύνεται σε αυτά τα παιδιά που μαθαίνουν να διαχειρίζονται ένα σκάφος, το πανί, τα σκοινιά και τα εξαρτήματα, ώστε να μετακινούνται στη θάλασσα – πάντα υπό την επίβλεψη του προπονητή που βρίσκεται σε ένα φουσκωτό κάπου δίπλα του – να προσανατολίζονται, να υπολογίζουν τον αέρα και τη θάλασσα.

Δεν είναι ένα άθλημα που σου μαθαίνει απλά την τεχνική. Η ιστιοπλοΐα αναπτύσσει δεξιότητες κινητικές, προσανατολισμού και διαχείρισης αποφάσεων και καλλιεργεί πειθαρχία, υπευθυνότητα και συνεργασία. Έτσι τα παιδιά γίνονται πιο ανεξάρτητα και αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο κάθε μάθημα συνήθως είναι 10 με 15, τα οποία βρίσκονται όλα μαζί πάνω στο φουσκωτό του προπονητή και εναλλάσσονται στα σκαφάκια τύπου Optimist, που έχουν ένα πανί, κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Έτσι μαθαίνουν να συνεργάζονται καθώς πρέπει να κινούνται ομαδικά και ταυτόχρονα δημιουργούν μικρές παρέες ενώ περιμένουν να έρθει η σειρά τους.

Σε αγωνιστικό επίπεδο τα παιδιά κάτω των 11 ετών έχουν δικό τους πρωτάθλημα στα Οptimist.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Μέσα στο 2018 σχετικές δράσεις σε συνεργασία με γνωστό ναυτικό όμιλο φιλοξένησε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με διαφορετικούς τύπους σκαφών, στο Κανάλι, από όπου είναι και η φωτογραφία.