Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί Δημήτρης Κούκλατζης και Αγγελος Μητρετώδης, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι δύο στρατιωτικοί είχαν συλληφθεί στις αρχές Μαρτίου στον Εβρο και κρατούνταν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, όπως κάθε μήνα, αυτή την φορά παραμονή της Παναγίας, απεφάνθη ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μια απρόσμενη εξέλιξη που χαροποίησε όλη την Ελλάδα, παραμονή της μεγάλης γιορτής της Παναγίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι δύο στρατιωτικοί θα είναι ελεύθεροι τις επόμενες ώρες και θα επαναπατριστούν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα πάει στην Αλεξανδρούπολη και θα τους μεταφέρει στην Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα έλεγαν ότι δεν θα γίνει δίκη και θα επιστρέψουν άμεσα. Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, παραμονή της Παναγίας απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μετέδιδε το ΑΠΕ.

Ενδεχομένως να γίνει δίκη κάποια στιγμή με την κατηγορία της παράνομης εισόδου, όμως, οι δικαστές αποφάσισαν ότι δεν το έκαναν σκοπίμως και βεβαίως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση κατασκοπείας.

 

Την είδηση μετέδωσε πρώτο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ασφυκτικές πιέσεις

Φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες εντάθηκαν οι πιέσεις προς την τουρκική κυβέρνηση τόσο για τον αμερικανό πάστορα Μπράνσον όσο και για τους Μητρετώδη και Κούκλατζη. Η Αγκυρα προφανώς έκανε μια κίνηση καλής θέλησης επιδιώκοντας να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, που έχουν οδηγήσει στην απίστευτη κρίση στην οικονομία και την κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Μάλιστα, εκτός από τους Ελληνες θα απελευθερωθούν και οι Γερμανοί και Αμερικανοί που είναι στις τουρκικές φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα είχαν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν γίνει υψηλού διπλωματικού επιπέδου συζητήσεις και συνεννοήσεις.

Οι δύο Ελληνες είχαν κάνει πέντε φορές αίτηση αποφυλάκισης αλλά και οι πέντε είχαν απορριφθεί από τους τούρκους δικαστές. Την τελευταία φορά μάλιστα οι δικαστές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι  θα μπορούσαν να τους απαγγείλουν κατηγορία και για κατασκοπεία καθώς το αίτημα απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι εξετάζονται ακόμη τα κινητά τους τηλέφωνα.