Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία αναμένεται να δώσει τη Δευτέρα πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μετά τις κυρώσεις που επέβαλλε στην Άγκυρα, διπλασιάζοντας τους δασμούς σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο, σειρά έχει το πολύκροτο θέμα πώλησης των F-35 στην Τουρκία.

Το βράδυ, ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να βάλει την υπογραφή στο νομοσχέδιο για τον ετήσιο προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το πάγωμα της πώλησης των μαχητικών F-35.

Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος είχε επιχειρήσει να αλλάξει έξι σημεία του νομοσχεδίου, ανάμεσα σε αυτά και την πρόνοια για πάγωμα παράδοσης των F-35, μέχρις ότου αποδείξει το Πεντάγωνο ότι η Τουρκία είναι ένας καλός και πιστός σύμμαχος της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, το Κογκρέσο είχε καταθέσει τροπολογία που προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης κονδυλίων του Πενταγώνου για τη διαδικασία της μεταφοράς των F-35 στη Τουρκία, μέχρι ο υπουργός Άμυνας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Άγκυρα δεν θα προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

«Το πρόβλημα μας είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας εξακολουθεί να επιμένει πως θα προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Αυτό είναι απαράδεκτο και αυτές οι δύο τροπολογίες στέλνουν σαφές μήνυμα. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και κατηγορηματικά δεν πρέπει να κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους συμμάχους της» ανέφερε ανακοίνωση του Δημοκρατικού γερουσιαστή, Κρις Βαν Χόλεν.

Το ετήσιο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής, το οποίο είναι ύψους 717 δισ. δολαρίων, αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας

Η υπογραφή του νομοσχεδίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τουρκίας, οι σχέσεις των οποίων τα τελευταία δύο χρόνια ολοένα και επιδεινώνονται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από