Σε πολύ σκληρό τόνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας ως «ντροπή» την πρόσφατη απόφαση για διπλασιασμό των δασμών, τις οποίες κατηγόρησε ξανά ότι θυσιάζουν έναν στρατηγικό σύμμαχο για χάρη ενός πάστορα.

Σε ομιλία του στη Ριζούντα ο τούρκος πρόεδρος είπε πως: «Μας ζητούν με απειλές να απελευθερώσουμε μέχρι αύριο στις 6 το απόγευμα (σσ. σήμερα) τον Μπράνσον», ενώ αργότερα σε άλλη ομιλία του επιτέθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας πως «ανταλλάσσουν ένα στρατηγικό σύμμαχο με έναν πάστορα».  «Απευθύνομαι για μία ακόμη φορά στις ΗΠΑ. Είναι ντροπή! Προτιμάτε έναν πάστορα από έναν στρατηγικό εταίρο σας στο ΝΑΤΟ».

«Μας απειλούν. Δεν μπορούν να θέλουν να σωφρονίσουν την Τουρκία με τη γλώσσα των απειλών. Εμείς γονατίζουμε μόνο μπροστά στον Θεό. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Θα κάνουμε μόνο ό,τι απαιτεί η τουρκική Δικαιοσύνη», τόνισε.

«Αντί να σέβονται τις δικαστικές διαδικασίες, όπως προέτρεψα τον πρόεδρο Τραμπ στις πολλές συναντήσεις και τους διαλόγους που είχαμε, οι ΗΠΑ προχωρούν σε αναίσχυντες απειλές εναντίον ενός φίλιου έθνους και έφτασαν να επιβάλουν κυρώσεις σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη , παράλογη και απολύτως επιβλαβή για την μακρά φιλία μας».

«Σταματήστε πριν να είναι αργά – Θα βρούμε άλλους συμμάχους»

Σε άρθρο του στους New York Times, το Σάββατο, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε -μεταξύ άλλων- ότι οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας θα υπονομεύσουν τα αμερικανικά οφέλη και θα αναγκάσουν την Τουρκία να στραφεί προς αναζήτηση άλλων φίλων και συμμάχων.

«Εάν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε η συμμαχία μας θα κινδυνεύσει» υπογραμμίζει.

Στη συνέχεια του άρθρου, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ο τουρκικός λαός νιώθει απογοητευμένος από την αμερικανική πολιτική (υπόθεση Γκιουλέν, υπόθεση πραξικόπημα εις βάρος του, σχέση ΗΠΑ με το παρακλάδι του PKK στη Συρία, υπόθεση Μπράνσον).

Ο Ερντογάν κάλεσε μάλιστα την Ουάσινγκτον «πριν να είναι αργά, να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι μη συμμετρική και να καταλάβει ότι η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές. Η αποτυχία να αλλάξει αυτή τη μονομερή προσέγγιση και την ασέβεια θα μας αναγκάσει να αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους» καταλήγει στο άρθρο του ο τούρκος πρόεδρος.